Technologie creëert in Europa het snelst nieuwe jobs, maar ons land neemt op dat gebied niet het voortouw.
De studie ‘What’s next for European Tech’, door tech-investeerder Atomico en startup-eventorganisator Slush bevat een aantal interessante vaststellingen. Zo zien we hoe de Europese technologie ervoor staat en waar de belangrijkste incubators en groeiers zitten.
Jammer genoeg moeten we vaststellen dat België hier niet bij de eersten van de klas is.
Europese ingenieurs goedkoper dan in USA
Atomico en Slush deden een onderzoek bij 1.550 respondenten, grotendeels in maar ook deels buiten Europa. De ondervraagden waren in hoofdzaak oprichters, bedrijfsleiders, startups, technologiestudenten en investeerders.
Belangrijkste vaststelling is dat Europa meer ontwikkelaars heeft dan de Verenigde Staten en dat er hier voldoende kwaliteit en kwantiteit aan engineeringtalent aanwezig. In vergelijking zijn de ingenieurs hier ook een pak goedkoper dan in de States. De Noordelijke landen beschikken over een grote concentratie aan goede ingenieurs, die amper 25 procent kosten van wat men voor hetzelfde potentieel betaalt in Silicon Valley.
Volgens de bevraagden is 75 procent van het ingenieurstalent van hoge tot heel hoge kwaliteit. Verder blijkt dat voor 64 procent van de ondervraagden het aanbod ingenieurs voldoende tot heel ruim is.
Brussel slechts op 19de plaats
Opvallend is de concentratie van deze ontwikkelaars in een aantal belangrijke hubs, gelegen rond de voornaamste Europese steden. Londen (1), Parijs (2) en Berlijn (3) zijn de uitschieters in de top 10 van de hoogste concentraties van developers. Ze worden gevolgd door Madrid (4), Amsterdam (5), Warschau (6), Barcelona (7), Stockholm (8), Boedapest (9) en Dublin (10).
Londen, Parijs en Berlijn beschikken samen over meer developers dan het volledige potentieel dat zich nu rond Silicon Valley en Bay Area bevindt. Onze noorderbuur Amsterdam scoort een goede 5e plaats in de top tien van technologiehubs voor ontwikkelaars, terwijl we Brussel slechts terugvinden op de 19e plaats.
Hoe dan ook vormt technologie de drijvende kracht achter de Europese tewerkstelling. Waar de Europese Unie voor de EU-28 landen een prognose voorspelde van gemiddeld 1 procent algemene groei in tewerkstelling anno 2016, scoort de aangroei van Belgische tewerkstelling in de sector technologie en digitalisering voor 2016 een heel stuk hoger. Ze ligt zelfs hoger dan de gemiddelde groeivoet van 2.1 procent die voor Europa in de technologiesector wordt verwacht.
Tech-startups
Indumation.be 2017 (8-10 februari 2017 in Kortrijk Xpo) barst inmiddels letterlijk uit haar voegen. De beurs wil hét podium zijn voor industrie-technologische innovaties in België en daarom is beslist om een extra ruimte voor standhouders toe te voegen pal aan de beursinkom.
Tech-startups zoals Factry, Incase2seas, Knowledge Flow, DTplan boden zich inmiddels aan voor deze ‘Application Zone.’ In die zone kunnen kleinere spelers of nieuwkomers gebruik maken van een budgetvriendelijk voorgemonteerd beursconcept.