Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

De volgende (gedrukte) Automation Magazine heeft een dossier over ‘cost cutting’.

Bij ‘cost cutting’ denken we direct aan slecht nieuws: kuisen in het personeelsbestand. Maar dat hoeft niet.

Onze onderhoudscase in Automation Magazine toont aan dat men met behoud van personeel aan cost cutting kan doen. De case gaat over het verminderen van de stilstandstijden van de installaties.

Afschaffen van de stilstanden

Maar ja, dat kennen we toch: via predictief onderzoek pannes zien aankomen en in geplande stilstanden de reparatie inplannen. Neen dus. Daar gaat het niet over. Het gaat om het afschaffen van stilstanden. Niet enkel de onverwachte ook de jaarlijkse stilstand! En wat dat met cost cutting te maken heeft? Veel, want de kosten worden in de economische context niet absoluut genomen, maar in verhouding tot de kostprijs van wat wordt geproduceerd. En deze kostprijs per product of per kg, m³... is een absoluut bedrag. Dat bedrag moet lager zijn dan bij de (interne) concurrent.

Als de plant, de installatie meer produceert, worden de ‘onkosten’ – de voor productie benodigde uitgaven voor machines en mensen – gerekend per producteenheid lager. Dan komt er juist ruimte voor personeel.

En wij maar rekenen met de out-of-pocket expenses. En de ROI, return-on-investment: de investering in vernieuwing en upgrading van de productie in vergelijking met de besparing in productie-uren, in manuren... En dan klagen: ‘zelf met een ROI van minder dan een jaar, werd het budget niet aanvaard.’ Dan gaat een fabriek – en we kennen de pijnlijke voorbeelden in België – dicht ... ondanks enorme besparingen op personeelskost door bij lage bestellingen de werknemers op werklozensteun te sturen. Want we hebben het ‘voorrecht’ in België dat men hier ‘technische werkloosheid’ toestaat.

De fabriek stilleggen?

De fabriek stilleggen?! Met andere woorden: de bestellingen sturen naar een andere fabriek die wél blijft produceren?! Met andere woorden: een fabriek die voor een periode de kost per product op oneindig brengt?! Zulke fabriek moét dicht, in de ogen van een economist-bedrijfsleider!

Zeker als anderen met ‘down time’-verkortingen zonder uitgaven – namelijk voordat de factuur wordt betaald (normaal een termijn van de drie maanden) is de investerings- of onderhoudskosten reeds terugverdiend – ‘echte’ cijfers van kostreductie voorlegt. Dat is dus cost cutting!

Wordt ‘verkorten van de stilstandtijd op jaarbasis’ dé nieuwe uitdaging van elk productieteam – de plantmanager, de productie- en onderhoudsverantwoordelijken? Ja, want als je hierdoor het goedkoopste produceert, gaan – zelfs als de bestellingen in de (omgevende) markt dalen – de orders naar uw plant. En dan krijgt u de strategische investeringen om uw productie state-of-the-art te houden. Dus vergeet het niet: bewijs aan uw (internationale) directie de reële kostprijs per producteenheid, in plaats van de ROI’s per investering! En in elke fabriek – in technologisch oudere installaties én in de nieuwe die nog kreunen onder de kinderziektes – liggen de cost cuttings voor het grijpen.

Ir. Alfons Calders

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina