Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

Bedrijven in de maakindustrie kunnen vanaf nu terecht in het MAKE LAB.

Dit is een mobiel onderzoekslaboratorium waar bedrijven kunnen proeven van nieuwe technologieën en van de samenwerking mens-robot.

Ze kunnen er uittesten hoe een robot zij-aan-zij met een mens werkt, ontdekken wat de meerwaarde van Virtual en Augmented Reality is in een productie-omgeving, hoe een slimme werkpost eruit kan zien en meten of een taak al dan niet te zwaar is.

Flanders Make ondersteunt met het MAKE LAB Vlaamse bedrijven om hun productie verder te ontwikkelen en te innoveren op de productievloer, zodat ze sneller en beter kunnen produceren en hun buitenlandse concurrenten een stap voor blijven.

‘Digitalisering van de industrie (Industry 4.0) is meer dan een technologische (r)evolutie. De overstap naar een ‘mass customisation economy’ van gepersonaliseerde, slimme en geconnecteerde producten betekent dat bedrijven hun rol, businessmodel maar ook hun productie-apparaat en organisatie fundamenteel moeten herbekijken. Met het MAKE LAB brengt Flanders Make een mobiel labo en  proeftuin met de nieuwste productietechnieken letterlijk tot op de werkvloer van onze bedrijven. Zo kunnen zij laagdrempelig kennismaken en experimenteren met de modernste productietechnieken  en werkmethoden’, zegt Urbain Vandeurzen, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Flanders Make.

Dirk Torfs, CEO van Flanders Make, licht het belang van het MAKE LAB verder toe: ‘Bedrijven kunnen alleen concurrentieel blijven als ze uitgroeien tot zogenaamde slimme fabrieken die de nieuwste productiemethodes en -technologieën gebruiken, en fors investeren om onder meer flexibel kleine series te produceren. Met het MAKE LAB bieden we bedrijven – groot en klein – dé co-creatie omgeving waar ze samen met kennisinstellingen de productie-trends zullen zetten voor de fabrieken van de toekomst. Ze kunnen er nieuwe productieprocessen uittesten, bedrijfseigen oplossingen valideren of haalbaarheidsstudies uitvoeren.Zo kunnen ze de economische en technische haalbaarheid valideren alvorens de volledige investeringsbeslissing te nemen.’

Het MAKE LAB maakt deel uit van een groot infrastructuurproject van Flanders Make. Daarbij wordt tussen 2016 en 2018 vijf miljoen euro geïnvesteerd in een living lab-infrastructuur die bedrijven via co-creatie helpt nieuwe producten sneller op de markt te brengen en kennisversterking door samenwerking aanmoedigt. Doordat zowel grote als kleine bedrijven er in een realistische werkvloer-omgeving zaken kunnen uitproberen zonder zelf grote investeringen te doen, is de stap naar het MAKE LAB klein. Daarna kunnen ze in-huis met technologieën aan de slag waarvan de meerwaarde voor hun bedrijf al bewezen is. Het MAKE LAB stimuleert op die manier innovatie in de maakindustrie. 

Fabriek van de toekomst op wielen

Het MAKE LAB simuleert een ultramoderne productie-omgeving. Een kleine fabriek van de toekomst op wielen, als het ware. Hoewel robots er een belangrijke plaats innemen, staat de mens ook centraal. De bedoeling is niet alleen om bedrijven te laten kennismaken met nieuwe technologieën om beter te produceren maar ook met technologieën die de operator ondersteunen. Een robot kan bijvoorbeeld de zware, repetitieve taken overnemen, maar de mens is nog steeds nodig voor het fijne werk. In een productie-omgeving waar echter veel verschillende stuks gemaakt worden, wil dat zeggen dat de operator telkens nieuwe processen moet leren. We voorzien daarom digitale werkinstructies, aangepast aan het expertiseniveau van de operator. Training met Virtual of Augmented Reality helpt om sneller die nieuwe processen te assimileren, zelfs nog voor de onderdelen er echt zijn. Dat laat een bedrijf toe om eenvoudiger kleine wijzigingen door te voeren en dus flexibeler te produceren. Bovendien kunnen we ook meten hoe belastend een taak is of hoe ergonomisch een productiecel is, om deze dan te optimaliseren.

Bedrijven werken nauw samen met Flanders Make in het MAKE LAB

Atlas Copco, wereldleider in het leveren van industriële toepassingen, werkt al geruime tijd samen met Flanders Make in diverse onderzoeksprojecten. In het MAKE LAB zal een collaboratieve robot, of cobot, samen met een operator een kleine compressor van hun assembleren. Digitale werkinstructies en Augmented Reality worden aangewend om de operator te ondersteunen en de correcte uitvoering op te volgen.

Wouter Ceulemans, President Airtec Division bij Atlas Copco Airpower:‘Bij Atlas Copco geloven we heel sterk in het adagium "there is always a better way".Door het toenemend belang van industrie 4.0 met tendenzen als connectiviteit, AI, digitalisering,... vindt innovatie vandaag plaats op zoveel vlakken dat het alsmaar belangrijker wordt om partnerships te sluiten. Het is dankzij een organisatie als Flanders Make dat we een sterk lokaal netwerk kunnen uitbouwen en samen onderzoeksprojecten kunnen uitwerken.’

Niko Group  is een familiebedrijf uit Sint-Niklaas en specialiseert in de fabricage van schakelmateriaal en stopcontacten. Er werken zo’n 700 personen. De automatisering van het assemblageproces voor dergelijke, precieze kleine elektronische onderdelen brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Het MAKE LAB is voor hun dan ook een proeftuin voor een project over hoe een robot sneller nieuwe taken kan leren zodat automatisering ook rendabel wordt voor kleine series. 

‘Het mobiele Flanders Make lab laat ons de nieuwe technologieen niet alleen zien, maar ook echt voelen. Zo kunnen we op een snelle manier al onze medewerkers betrekken vanaf het begin van deze technologische evolutie. Deze nieuwe technologieen moeten ons dan weer helpen om onze productie zo efficient en ergnomisch mogelijk te laten verlopen en onze productie in Sint Niklaas te houden’, legt Thomas Verlodt, Senior Project Engineer Operations van Niko uit.

www.flandersmake.be

Georges Verpoorten

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina