Het Wetenschappelijk en Technologisch Onderzoekscentrum voor Diamant (WTOCD) heeft een revolutionaire technologie ontwikkeld die het slijpproces van diamant volledig automatiseert.
Fenix verandert het slijpproces, dat al sinds de 15de eeuw op dezelfde manier verloopt, fundamenteel.
In 1456 ontdekte Bruggeling Lodewijck Van Berken in Antwerpen dat diamant met diamant geslepen kan worden. Sindsdien worden alle diamanten, hoe klein de steentjes ook zijn, grotendeels met de hand geslepen. Een tijdrovend en arbeidsintensief proces, dat steeds minder plaatsvindt in Antwerpen omwille van de hoge loonkosten.
Na meer dan 10 jaar onderzoek is het WTOCD erin geslaagd een technologie te ontwikkelen die het slijpproces volledig automatiseert. Met deze machine, de Fenix, kan diamant 10 tot 20 keer sneller geslepen worden. Een steen waar normaal een dag werk inkruipt, kan dankzij deze technologie op anderhalf uur tijd worden geslepen. Ari Epstein, CEO van koepelorganisatie AWDC: ‘Deze ontdekking verandert het slijpproces van diamant fundamenteel. Vandaag wegen de loonkosten te zwaar door, om dit arbeidsintensieve werk uit te voeren in ons land. Fenix maakt hier komaf mee en kan daardoor een echte game changer zijn voor de Antwerpse diamantsector.’
Behalve snel is Fenix ook extreem accuraat en baanbrekend in de manier waarop diamant geslepen wordt. Yves Kerremans, CEO van het WTOCD: ‘Elke diamant heeft een bepaalde was, een kristalrichting waarmee rekening moet gehouden worden in het slijpproces. Het is deze was die er mee voor zorgt dat diamantslijpen een arbeidsintensief proces is. Fenix is de eerste technologie die het mogelijk maakt om wasonafhankelijk te slijpen, en die bovendien het slijpproces 10 tot 20 keer sneller laat verlopen.’
Op dit moment wordt Fenix uitvoerig getest door Antwerpse diamantbedrijven. Vanaf september worden de eerste toestellen in gebruik genomen van deze in Antwerpen uitgevonden technologie. De voorstelling van Fenix vindt plaats aan de vooravond van de Kimberley Process intersessional meeting die ook in Antwerpen georganiseerd wordt en waar de 81 lidstaten, de industrie zelf en NGO’s samenkomen om te praten over de toekomst van een duurzame diamantindustrie.