Het Smart Factory Lab van de gloednieuwe T2-campus op de voormalige mijnsite Thor Park in Genk is officieel geopend.
De ministers Crevits en Muyters gaven eind augustus reeds het startschot voor de nieuwe T2-campus (T2 staat voor Talent & Technologie) in het Limburgse Genk en inmiddels is het eerste opleidingsjaar er begonnen.
Doel van T2-campus is om scholieren, studenten, werkzoekenden, werknemers en ondernemers op te leiden in de technologieën van de toekomst.
Hiervoor is door VDAB, SYNTRA, stad Genk, de Vlaamse overheid en Europa flink geïnvesteerd in de infrastructuur en state-of-the-art opleidingsapparatuur van T2-campus. Directeur-gedelegeerd bestuurder Dirk Vanstipelen van SYNTRA-Limburg verwelkomde op dinsdagavond 25 september een honderdtal genodigden om officieel het Smart Factory Lab van de campus in gebruik te nemen. In het opleidingscomplex van 24.000 vierkante meter volgen nu reeds dagelijks zo'n duizend mensen les. 'De groei van de Limburgse economie wordt geremd door een gebrek aan technisch talent. Met de T2-campus willen we alle opleidingen voorzien in die takken van de technologie waarin veel toekomst zit', aldus Vanstipelen.
De opleidingen in de T2-campus zijn opgedeeld in vier blokken: elektro, new energy, new materials en IT. In totaal zijn er meer dan 350 modules. Dirk Vanstipelen vergeleek het met de Nederlandse 'kroketmuur', gevuld met 'learning snacks' waarbij iedereen naar keuze bepaalde delen kan uitpikken en volgen.
Als gastspreker was ingenieur Rik Vanhevel van Sirris uitgenodigd die de aanwezigen vertelde hoe ons werk door de jaren is geëvolueerd en wat de jobs van de toekomst zullen inhouden. Het nieuwe 'work 4.0' is volgens hem het bouwen en connecteren van systemen van inzicht/interpretatie en actie/engagement. Hoe bouw je een cognitieve fabriek?
Daarna was er een paneldebat met Hugues Maes (SMC en voorzitter InduMotion), Jean Pierre Vandecandelaere (vakexpert Industrie VDAB), Patrick De Locht (SYNTRA) en Peter Evens (onderwijsinnovatHor T2-campus). Vervolgens kregen de genodigden een toelichting bij de werking van de SIF-400 (Smart Innovative Factory), een trainingsmodule ontwikkeld door SMC waarbij alle nieuwe Industrie 4.0 technologieën aan bod komen, en werd het elektro lab bezocht.