Kostenbesparende automatisering voor eenvoudige taken is het doel van low cost robotica.
Ook dit jaar weer was de low cost robotica innovatie wedstrijd op zoek naar spannende ideeën en concepten die het potentieel laten zien van kostenbesparende robotica-oplossingen.
De winnaar ontving de onderscheiding op de Motek beurs: het bedrijf Robert Hofmann GmbH overtuigde de jury met haar idee voor een app-geactiveerde pick-and-place toepassing bij 3D-printen. Automatiseer eenvoudige processen met robots en bespaar tijd en geld. Dit doel wordt niet alleen nagestreefd door grote industriële spelers, maar ook in toenemende mate door kleine en middelgrote bedrijven. Dit geldt ook voor de firma Robert Hofmann GmbH, gevestigd in Lichtenfels, Duitsland. Het bedrijf dat zich toelegt op het snel produceren van prototypen liep tegen het volgende probleem aan. In theorie kan een 3D-printer continu printen, maar na elk printproces moet het printbed worden vervangen, hetgeen lastig is uit te voeren wanneer het printen eindigt buiten werkuren.
‘Ons probleem was vaak dat we onderdelen wilden printen die de volgende dag klaar zijn’, legt Tobias Mager uit, Training Manager bij Robert Hofmann GmbH. ‘Onze trainees, die verantwoordelijk zijn voor onze 3D-printers, zijn klaar met werken om 16.15 uur, maar het printen is bijvoorbeeld niet klaar voor 17.00 uur. Dus vanwege deze 45 minuten, verliezen we meer dan 14 uur bouwtijd, waarin de printer in theorie actief zou kunnen zijn.’
Zijn oplossing was de automatische vervanging van het printbed, met een robolink D low-cost robotarm van de motion plastics specialist igus, op afstand bediend middels een smartphone. Dankzij de netwerkverbinding van de 3D-printer, kunnen nieuwe bouwprocessen worden gestart middels de app op elk gewenst tijdstip in het weekend of na werktijd, en de printer kan optimaal worden benut. Tobias Mager diende zijn innovatieve idee in bij de low cost robotica innovatie wedstrijd. De uitreikingsceremonie van de award tijdens Motek
Het concept van Robert Hofmann GmbH overtuigde de jury, die bestaat uit leden uit de onderzoekswereld, gespecialiseerde pers en fabrikanten. Toewijding, verfijning en het optimalisatie-idee leidde tot een unanieme beoordeling. Op de Motek beurs, ontving Maximilian König, die Robert Hofmann GmbH vertegenwoordigde, op de igus beursstand als eerste prijs een tegoedbon voor een robolink D robotarm of vergelijkbare robotica-componenten ter waarde van 3.000 euro.
Dr. Sebastian Zug en zijn RoboCup team robOTTO van de universiteit van Magdeburg konden zich verheugen op de 2e prijs ter waarde van 1.000 euro. De junior professor ontwikkelde het idee om robolink te gebruiken in de RoboCup@work competitie. In deze competitie, moeten diverse taken in industriële omgevingen worden opgelost, bijvoorbeeld het transport van schroeven, moeren, bouten of profielen. Omdat de vorige robotica-oplossing een model was dat niet langer wordt gevoerd, ontwierp Dr. Sebastian Zug voor zijn team het concept voor het gebruik van een robolink D robotarm met 5-assen op een bestaande Robotino platform. Dit is haalbaar, omdat het modulaire systeem de teams in staat stelt verschillende systemen te configureren en deze te integreren in het platform volgens de individuele grijp- en manipulatie-strategieën.
Meer informatie over low cost robotica kan men vinden op https://www.low-cost-robotics.com