Flanders Make en Sirris openden hun gloednieuwe kantoren en onderzoeksinfrastructuur in het Wetenschapspark van Leuven, in aanwezigheid van Vlaams Innovatieminister Philippe Muyters.
Hiermee zullen ze de industrie in Vlaanderen nog beter ondersteunen bij de innovatie en de digitale transformatie die nodig is om mee op de trein te springen van Industrie 4.0, de vierde industriële revolutie die nu volop plaatsvindt.
De industrie in Vlaanderen doet het goed: bedrijven kondigen mooie winstcijfers aan en investeren lokaal. Ze zetten steeds meer in op digitalisatie en spelen zo in op 3 wereldwijde trends: de vraag naar slimme producten en productiesystemen stijgt. Consumenten verwachten steeds meer producten op maat aan de prijs van massaproducten. De productie dient ook duurzaam te zijn en de operators moeten ondersteuning krijgen via o.a. virtual en augmented reality technologie en collaboratieve robots.
‘Om onze industrie in Vlaanderen optimaal te ondersteunen in de digitale transformatie hebben we een performante, hoogtechnologische onderzoeksinfrastructuur nodig. Flanders Make en Sirris ondersteunen bedrijven vanaf nu bij hun onderzoeks- en innovatieprojecten vanuit nieuwe labo’s in het Leuvense wetenschapspark. Hier kunnen bedrijven hun nieuwe producten en processen onder deskundige begeleiding evalueren, valideren en demonstreren. Zo versnellen ze hun product- en procesinnovatie en kunnen ze de internationale concurrentie de baas’, zegt Urbain Vandeurzen, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Flanders Make en Ere-voorzitter van Voka.
Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, ondersteunt beide organisaties ten volle bij deze nieuwe stap in hun ontwikkeling: ‘Deze investering in een nieuw gebouw en toponderzoekinfrastructuur illustreert het vertrouwen van de regering in de toekomst van onze industrie en in de belangrijke rol die Flanders Make en Sirris hierin spelen. Voor de Vlaamse overheid is investeren in onderzoek en ontwikkeling een topprioriteit, om aan te sluiten bij de vierde industriële revolutie en zo de welvaart in Vlaanderen te garanderen.’
Dirk Torfs, CEO van Flanders Make, het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie licht toe: ‘Wij bouwen in Leuven ons competentiecentrum voor machinebouw verder uit. We helpen hoogtechnologische bedrijven om - via o.a. toepassing van artificiële intelligentie - slimme, autonome machines te realiseren die producten op maat kunnen maken aan de kost van serieproductie. We laten ook vele andere grote en kleine bedrijven met een hart voor innovatie mee de vruchten plukken van ons toponderzoek, en helpen de brede industrie om te digitaliseren en internationaal competitief te blijven.’
Enkele highlights van de infrastructuur bij Flanders Make zijn een nieuwe generatie 3D printer, een labo voor onderzoek naar het inzetten van drones voor inspectie en transport in fabrieken, een zelfrijdende tractor voor onderzoek naar autonoom rijdende terreinvoertuigen en een labo voor de optimalisatie van machine-aandrijvingen.
‘Sirris zal in deze nieuwe hoogtechnologische site in Leuven onder meer zijn knowhow verder opschalen om grote groepen bedrijven te ondersteunen om hun producten en fabrieken futureproof te maken. Onze technologie experts bieden bedrijven, waaronder vele KMO’s, hulp om de juiste technologische keuzes te maken en praktische ondersteuning om nieuwe technologieën succesvol te implementeren in hun nieuwe producten en processen’, legt Herman Derache, Algemeen Directeur van Sirris, het collectief centrum van en voor de technologische industrie, uit.
Bij Sirris vinden bedrijven onder andere steun voor de ontwikkeling van slimme, geconnecteerde producten en voor lichte, maar zeer sterke producten uit composietmaterialen. Er is ook een robotcel beschikbaar, die de sterktes van een industriële robot illustreert in de productie van kleine reeksen en in complexe en klantspecifieke producten.