Productiebedrijven kunnen er niet meer om heen: hun klanten verwachten steeds meer producten op maat, snel geleverd en liefst zonder meer te betalen.
Wie erin slaagt om hierop in te spelen is de concurrentie meteen een stevige stap voor. Dat is niet vanzelfsprekend: de huidige productiesystemen dienen om grote hoeveelheden van precies hetzelfde product te maken.
Met het Smart Factory Benelux initiatief bundelt Flanders Make de krachten met bedrijven om samen de noodzakelijke transformatie naar slimme, digitale fabrieken te realiseren. Bosch Rexroth en Pilz werkten alvast mee aan de eerste demonstratiefabriek, die tijdens de vakbeurs Indumation in aanwezigheid van Minister-president Geert Bourgeois voorgesteld werd. Het doel hiervan: bedrijven in de hele Benelux inspireren om zich bij dit Industrie 4.0 initiatief aan te sluiten.
Minister-President Geert Bourgeois: ‘De maakindustrie heeft -alle doemdenkers ten spijt- een veelbelovende toekomst in Vlaanderen. Zij is een krachtige motor van onze economie en schept welvaart met 173.000 medewerkers, 5155 bedrijven goed voor 24% van onze export en 60% van de privé-middelen voor onderzoek en ontwikkeling. Industrie 4.0 is de sleutel: allesomvattende connectiviteit, intelligente machines, robotica, etc. Vlaanderen behoort thans tot de innovatieleiders in de EU. Samen bereiden we de toekomst voor.’
‘Producten op maat maken aan de prijs en snelheid van serieproductie is een enorme uitdaging. Wie zich aansluit bij SmartFactoryBNL bouwt mee aan een gezamenlijk digitaal productiesysteem om nieuwe toptechnologieën te demonstreren en met elkaar te laten samenwerken in reële werkomstandigheden. Door hun technologie te integreren kunnen maakbedrijven ook leren om een eigen flexibel productiesysteem te maken dat zich eenvoudig aanpast aan nieuwe productvarianten’, licht Dirk Torfs, CEO van Flanders Make toe.
De SmartFactoryBNL is een demonstratieplatform dat stap voor stap verder uitgebouwd wordt met een groeiende groep bedrijven en tijdens evenementen in de hele Benelux getoond wordt. De primeur was voor de vakbeurs INDUMATION.BE 2019.
‘Nu werkt deze slimme fabriek bijvoorbeeld continu en autonoom, een volgende stap is toevoeging van een robot die met mensen samenwerkt en nadien staat ook de creatie van “digital twins” op het programma. Dat zijn digitale versies van fysieke producten en systemen, die ingenieurs onder meer zullen gebruiken in productontwerp, simulaties, optimalisatie en onderhoud. Ook de operatoren in deze fabriek krijgen ondersteuning via digitale werkinstructies, aangepast aan hun kennis en ervaring’, legt Gregory Pinte, R&D Manager bij Flanders Make, uit.
Hieraan meewerken is interessant voor aanbieders van bijvoorbeeld automatiseringstechnologie, robots, IT oplossingen en voor productiebedrijven die willen uitgroeien tot digitale fabrieken voor de toekomst.
Het concept van de Smart Factory komt uit Duitsland, waar de gerenommeerde professor en Industrie 4.0 pionier Detlef Zülke al 50 bedrijven en onderzoekspartners samenbracht om een producentonafhankelijk digitaal productiesysteem te ontwikkelen. Hierin worden de nieuwste en meest veelbelovende technologieën jaar na jaar verder ontwikkeld en gedemonstreerd.
Flanders Make brengt dit succesvolle Duitse concept naar de Benelux, bouwt erop voort en verrijkt het met eigen expertise. De slimme demonstratiefabrieken in Duitsland en de Benelux zullen ook virtueel met elkaar verbonden worden, om ervaring op te doen met geconnecteerde fabrieken, die van elkaar kunnen leren. De kennis die hier opgebouwd wordt zal ook beschikbaar gesteld worden aan een brede groep van bedrijven met een hart voor innovatie.