Technische medewerkers van Volvo Car Gent krijgen sinds oktober vorig jaar een nieuwe opleiding waarbij ze met behulp van de laatste Siemens-technologie een hoogtechnologische installatie in de Gentse fabriek “virtueel” kunnen testen.
Hiervoor gingen Volvo Car Gent en Siemens een samenwerking aan met de opleiding Ontwerp- en Productietechnologie op de technologiecampus van hogeschool Odisee in Gent.
Odisee stelt lesgevers en een lokaal ter beschikking, waar de zogenaamde “Digital Twin” van de skid assembly installatie van Volvo Car Gent opgesteld staat en kan worden getest. De medewerkers oefenen op een “virtuele” manier realistische scenario’s die hen helpen om in de praktijk korter op de bal te spelen, wat uiteindelijk de productie ten goede komt. Dit schooljaar zullen in totaal 60 medewerkers op die manier worden opgeleid, goed voor 125 opleidingsdagen. De studenten van Odisee krijgen op hun beurt toegang tot deze technieken met het oog op hun latere job, mogelijk bij Volvo Car Gent.
Het samenwerkingsverband tussen Odisee, Siemens en Volvo Car Gent werd voor minimum drie jaar getekend. Tot nu toe heeft een 30-tal studenten de opleiding op de “Digital Twins” al gevolgd. En de cursisten zijn enthousiast. ‘De uitgebreide theorie aangevuld met interessante begeleidende oefeningen laten ons al doende leren om vlotter met de bestaande installatie om te gaan’, aldus Kristof Engels, onderhoudstechnicus bij Volvo Car Gent. Ook nieuwe medewerkers gaan door dit opleidingsbad, volledig uitgewerkt op maat van Volvo.
Met een productie van ruim 200.000 wagens per jaar en de uitdagingen op het vlak van elektrificatie zijn de opleidingen van onderhoudstechnici cruciaal in het productieproces van Volvo Car Gent.
De Gentse fabriek is al langer bezig met automatisering en plc’s (elektronische apparaten met microprocessoren die gebruikt worden om machines automatisch aan te sturen). Tien jaar geleden werd voor alle vestigingen van Volvo voor het automatiseringslandschap van Siemens gekozen.
Bijscholing
Intussen loopt ook de migratie naar Siemens Drives en ook motoren en schakelmateriaal van Siemens vinden hun weg naar Volvo. Deze oplossingen bieden perspectieven, maar zijn voor de medewerkers wel een uitdaging. ‘Door de implementatie van de nieuwe Siemens-toepassingen en de transformatie naar de nieuwe lijnen en technologieën, is bijscholing van onze huidige medewerkers onontbeerlijk’, zegt Chris Delcoigne, onderhoudsingenieur bij Volvo Car Gent.
Technologiecampus Odisee
‘De opleidingstrajecten voor Volvo zijn best intensief, wat impliceert dat steeds een opleidingslokaal en gespecialiseerde trainers beschikbaar moeten zijn’, aldus Christof Van Remoortere, verantwoordelijke voor de industriële opleidingen bij Siemens. ‘In de Odisee hogeschool hebben we hiervoor de ideale partner gevonden. Op hun technologiecampus hebben wij een lokaal uitgerust met een Digital Twin van onze-installaties (TIA, Portal, PLCSIM Advanced, NX-MCD) die ons toelaat om opleidingen te geven met de nieuwste technieken zonder de productie in gevaar te brengen.’
Techniek in de praktijk
‘Input van bedrijven is voor ons onontbeerlijk om onze studenten een goede opleiding te geven’, zegt Dirk Merckx, opleidingshoofd Ontwerp- en Productietechnologie van de Odisee hogeschool over de samenwerking met Volvo Car Gent en Siemens. ‘Bovendien volgen ook onze docenten samen met de docenten van KUL Gent een opleiding om met de nieuwste technologieën te werken. Zo kunnen wij inspringen waar nodig en onze studenten laten proeven van deze techniek in de praktijk.’