Na maanden van ongeremde groei, lijkt de jobmarkt in Vlaanderen dan toch wat af te koelen. In Antwerpen is daar echter amper iets van te merken.
In de laatste maanden van 2019 werden er tussen de 18.000 en de 20.000 vacatures online geplaatst, haast evenveel als in het begin van het jaar, zo blijkt uit de digitale competentiebarometer van Voka- Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland.
Bij de start van 2020 staan er in Antwerpen-Waasland nog altijd 21.443 jobaanbiedingen open.
Die hoge vacaturecijfers zijn vooral toe te schrijven aan de nog groeiende personeelsvraag in de industrie. Want andere sectoren volgen wel een dalende trend. Verwacht wordt dat de effecten van de vergrijzing en van de massaal aangekondigde investeringen in de industrie zich ook in 2020 nog zullen doorzetten.
De digitale competentiebarometer van Voka Antwerpen-Waasland monitort dagelijks én in real-time meer dan 90 procent van alle openstaande vacatures in de regio Antwerpen-Waasland.
Een aantal trends springt er in 2019 duidelijk uit:
- Met 21.923 geposte vacatures was oktober de absolute recordmaand. De vacatures in oktober bleven ook gemiddeld meer dan vijftig dagen online staan, wat opvallend meer is dan in andere maanden. In oktober bleven de vacatures in de industrie gemiddeld zelfs meer dan 60 dagen online staan. De andere uitschieter was mei, waarin 20.261 vacatures werden gepost. Heel wat werkgevers maken voor de zomer en voor het eind van het jaar een balans op van hun personeelsbehoeftes. Dat verklaart wellicht de opvallende opstoot van de vacaturevraag. Twee sectoren steken er ver bovenuit: Logistiek en transport aan de ene kant en industrie (productie en techniek) aan de andere kant.
- De personeelsbehoefte is ongelijkmatig gespreid over de verschillende jobprofielen. In de sector transport en logistiek is de hoge vraag naar magazijnmedewerkers en orderpickers een constante. Kort na de zomer zagen we zelfs een verdubbeling van het aantal vacatures voor die jobprofielen. Gevolgd door een haast even scherpe terugval naar het jaareinde toe. Ook de vraag naar administratieve profielen in transport- en de maritieme sector lijkt wat af te koelen. Na de brexit en andere mogelijke handelsbelemmeringen lijkt er wat onzekerheid in de rangen geslopen te zijn. De sector wacht blijkbaar af hoe de wereldhandel in 2020 zal evolueren.
- In de industrie is het sinds september alle hens aan dek om alle lege plaatsen in te vullen. In oktober en november schoot het aantal vacatures in de industrie plots met een derde hoger tot bijna 9.000. Uit nadere analyse van de cijfers blijkt dat de vraag naar technici industriële installaties, productiemedewerkers en procesoperatoren voor de chemie, petrochemie en maakindustrie met meer dan 60 procent is toegenomen. In de voedingssector gaat het specifiek om productieoperatoren, waar het aantal vacatures tussen september en november 2019 zelfs met 75 procent toenam. Dat komt bovenop de constant hoge vraag naar onderhoudstechnici over alle industriële sectoren heen.
In 2020 ziet Voka Antwerpen Waasland daar niet meteen verandering in komen. ‘De effecten van de vergrijzing zijn onafwendbaar. En we staan nog maar aan het begin van die evolutie ’, zegt gedelegeerd bestuurder Luc Luwel. ‘De komende jaren gaan er 11.500 technici op pensioen. Bovendien maken we een zelden geziene investeringsgolf mee in de Antwerpse chemie en petrochemie, waarmee honderden directe en indirecte jobs worden gecreëerd. Dat is in de eerste plaats goed nieuws, want dat bewijst dat we wereldwijd nog altijd meespelen als investeringsregio. Maar het stelt onze industrie en onze overheden natuurlijk ook voor enorme uitdagingen. Als we al die nieuwe installatiestijdig operationeel moeten krijgen, dan moeten die jobs tijdig ingevuld raken. De cijfers van onze competentiebarometer tonen aan dat die bedrijven zich daar nu al volop op aan het voorbereiden zijn.’
Op één na hoogste faillissementsjaar
In het voorbije 2019 gingen er in België 11.817 bedrijven failliet. Dat zijn er 1.103 meer dan in 2018, oftewel een stijging van ruim 10 procent. Dat blijkt uit de jongste Graydon Barometer Faillissementen over 2019. Daarmee gaat 2019 de boeken in als het op één na hoogste faillissementsjaar ooit. De stijging valt met name te wijten aan recente wijzigingen in wet- en regelgeving voor het bedrijfsleven.
Gedurende 2019 ging in België één bedrijf per 122 actieve bedrijven failliet, dat is een faillissementsgraad van 0,82 procent. ‘In 2018 lag deze faillissementsgraad met 0,77 procent, een stuk lager’, aldus Eric Van den Broele, Senior Manager Research & Development bij Graydon. ‘Maar in volle crisisperiode maten we falingsgraden tot 1,1 procent. Zo ging in 2013 één bedrijf per 93 actieve bedrijven over de kop.’
De stijging van het aantal faillissementen, die nu al een hele tijd aanhoudt, is te verklaren en mag niet gedramatiseerd worden. Recent onderzoek van Graydon heeft uitgewezen dat vooral een aantal wetswijzigingen aan de basis ligt van de hoge cijfers. Vandaag kunnen bijvoorbeeld ook vzw’s en vrije beroepen in faling gaan en een tweede kans krijgen. Daarnaast gebruiken verschillende rechtbanken ook de mogelijkheden die ze gekregen hebben om zogenaamde spookbedrijven op te doeken.