Het economische verlies voor de regio Antwerpen-Waasland door het coronavirus wordt door Voka begroot op 9 miljard euro.
Het geschatte economisch verlies voor de regio Antwerpen-Waasland als gevolg van de coronacrisis is opgelopen van 3,6 miljard bij het uitbreken van de crisis, tot 9 miljard euro vandaag.
Dat blijkt uit een berekening die Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland maakte op basis van de economische toegevoegde waarde van de regio.
Uit een recente bevraging die Voka uitvoerde over heel Vlaanderen blijkt dan weer dat het reële omzetverlies van de bedrijven in onze regio ietsje lager ligt dan in de rest van Vlaanderen. ‘Dat komt wellicht omdat we hier ook het hoogste percentage essentiële bedrijven hebben; 33 procent. Die moeten blijven draaien’, legt Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder Voka Antwerpen-Waasland uit. ‘Maar los daarvan zien we toch dat intussen al 48 procent van de bedrijven liquiditeitsproblemen ervaart. Steunmaatregelen op alle beleidsniveaus blijven levensnoodzakelijk!’
Driehonderd bedrijven uit de regio Antwerpen-Waasland namen deel aan de Voka-bevraging. We zien een aantal opmerkelijke verschuivingen:
- 80% van de bedrijven wordt vandaag in meerdere of mindere mate geconfronteerd met een omzetdaling. Dat is dubbel zoveel als een week geleden.
- 45% heeft zijn activiteiten geheel of gedeeltelijk moeten stopzetten. Ook dat is een toename met 10 procentpunt
- 74% van de werkgevers heeft een systeem van tijdelijke werkloosheid ingevoerd of overweegt dat op korte termijn te doen. Eén week geleden bedroeg dat percentage nog 64%
- De helftvan de bedrijven vraagt een afbetalingsplan om aan zijn fiscale verplichtingen te voldoen. 22% wil een crisiswaarborg om een overbruggingskrediet aan te gaan.
Ondanks de zeer moeilijke omstandigheden houden de meeste bedrijven er toch nog de moed in: 95 procent verwacht of hoopt dat ze na de normalisering van de situatie een doorstart zal kunnen maken.
‘Toch ervaart bijna de helft van de ondernemingen in onze regio ernstige liquiditeitsproblemen. In hoofdzaak door betalingsachterstand van klanten die op hun beurt ook met een cashflowprobleem zitten’, benadrukt Luc Luwel. ‘Voor de overheid is het dus zaak om de hele waardeketen overeind te houden via gerichte steunmaatregelen.’
Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland onderstreept daarom nogmaals de belangrijke rol die de lokale besturen hier ook kunnen spelen en herhaalt de drie maatregelen die ze gevraagd heeft:
- Een uitstel van betaling voor een periode van minstens twee maanden voor de betaling van lokale belastingen waarvoor ondernemingen het aanslagbiljet al ontvangen hebben. Indien nodig moeten bedrijven een afbetalingsplan voor deze belastingen kunnen aanvragen.
- Een tijdelijke verlaging van de onroerende voorheffing om betalings- en liquiditeitsproblemen te voorkomen. Deze belasting is goed voor 45,4% van de gemeentelijke belastingen in de regio Antwerpen-Waasland.
- De cashflow van de bedrijven bevorderen door overheidsbestellingen zo snel mogelijk te betalen.
Volgens cijfers van federaal minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) zitten inmiddels meer dan één miljoen Belgen momenteel in het systeem van tijdelijke werkloosheid als gevolg van het coronavirus.
Vorige week donderdag bedroeg dit aantal nog een half miljoen. De kaap van 1 miljoen is dus sneller bereikt dan verwacht met 1,075 miljoen tijdelijk werklozen om precies te zijn. Dat is ongeveer één vierde van de totale Belgische beroepsbevolking.
Het aantal fabrieken en bedrijven dat de deuren sloot nam vorige week sterk toe. Door de regel van 'social distancing', waarbij werknemers op minstens anderhalve meter van elkaar moeten werken, waren ondernemingen (vooral assemblagebedrijven) genoodzaakt de deuren te sluiten. De Antwerpse haven blijft wel draaien, ze is onder meer cruciaal voor de energie- en voedselbevoorrading van het land.