Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

Tijdens de maand februari 2021 gingen er 540 bedrijven over de kop.

In vergelijking met de maand februari 2020 zijn dat er 408 minder, of een daling met 43 procent, aldus onderzoeksbureau Graydon. Tellen we de maanden januari en februari samen, dan zien we 999 faillissementsuitspraken. Ten opzichte van dezelfde maanden in 2020 betekent dit een daling met 49,4 procent (-976 uitspraken). 

Deze waarnemingen met bijzonder scherpe dalingen van het aantal faillissementsuitspraken bevestigen de tendens die sedert april 2020 maand na maand wordt vastgesteld. Terwijl in de periode maart 2019 tot en met februari 2020 11.865 ondernemingen over de kop gingen zijn er het afgelopen jaar, van maart 2020 tot en met februari 2021, 6.959 bedrijven failliet verklaard: een daling met 41,4 procent. 

Moratorium

Op 31 januari jongstleden werd het wettelijke moratorium op faillissementen stopgezet. Binnen het moratorium werden enkel hoogdringende faillissementen uitgesproken. Het beperkte volume aan faillissementsuitspraken in februari toont aan dat er nog steeds een feitelijk moratorium bestaat. Inderdaad wordt nog steeds nauwelijks of niet ter faling gedagvaard door instanties als de fiscus en RSZ. Bovendien blijken ook banken bijzonder reticent om ter faling te dagvaarden. Daarnaast genieten vele bedrijven, al dan niet in moeilijkheden gekomen als gevolg van de sanitaire crisis, van verschillende steunmaatregelen, zowel premies als uitstel van betalingen. Ook dit heeft een gunstig effect op de huidige faillissementscijfers.

Faillissementen per gewest

  • De eerste twee maanden van dit jaar gingen er binnen het Vlaamse Gewest 516 ondernemingen over de kop. In vergelijking met dezelfde periode verleden jaar betekent dit een daling met 47,1 procent. Binnen de provincie Antwerpen zien we de grootste daling (-59,7%), binnen de provincie Oost-Vlaanderen de kleinste (-33,3%), zij het dat ook hier die daling substantieel blijft.
  • Binnen het Waalse Gewest meten we 304 faillissementen, wat een daling betekent met 42,6 procent. De grootste daling noteren we binnen de provincie Henegouwen (-55,8%). Op provinciaal niveau wordt de kleinste daling van het land genoteerd binnen de provincie Namen (-21,4%).
  • Op gewestelijk niveau echter, zien we de grootste daling binnen het Brusselse Gewest waar er met betrekking tot de maanden januari en februari slechts sprake is van 166 faillissementen. Ten opzichte van dezelfde periode in 2020, betekent dat 297 uitspraken minder of een daling met 64,2 procent.

Anciënniteit

Bekijken we de verhoudingen, dan valt de bijzonder sterke stijging op van het aantal oudere ondernemingen dat over de kop gaat. Zo evolueerde verhoudingsgewijs het aantal bedrijven met een anciënniteit van meer dan 25 jaar van 10,9 procent van de gefailleerde populatie in 2020 naar 14,3 procent op dit ogenblik: er gaan op dit ogenblik dus naar verhouding 30,7 procent méér oudere bedrijven over de kop.

Deze tendens is minder uitgesproken binnen het Vlaamse Gewest (van 12,7% naar 13,7%) , maar is bijzonder uitgesproken binnen het Waalse Gewest (van 10,4% naar 14,8%) en zelfs radicaal uitgesproken binnen het Brusselse Gewest. Daar maakte het aantal oudere ondernemingen verleden jaar naar verhouding nog 8 procent uit van de gefailleerde populatie, terwijl het nu gaat over 16,2 procent. De vaststelling waarbij naar verhouding er meer NV’s én eenmanszaken en minder populaire rechtsvormen (meestal ook oudere) failliet gaan, gaat ermee samen. 

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina