De standaard planetaire rollenomloopspindel van Ewellix helpt bij het zoeken naar sporen van leven op Mars.
Ewellix heeft een planetaire rollenomloop spindel ontwikkeld en geproduceerd die onlangs op Mars is geland als onderdeel van NASA's Mars 2020 Perseverance Rover-missie.
Ingenieurs van Ewellix in Armada, Michigan, werkten samen met NASA's Jet Propulsion Laboratory (JPL) aan het California Institute of Technology om een rollenomloopspindel als onderdeel voor de Perseverance Rover te ontwikkelen. Dit onderdeel moest robuust genoeg zijn om de extreme omstandigheden van de ruimte en Mars aan te kunnen, waar de temperatuur tot -80°C kan dalen.
Na een reis van 203 dagen is de Perseverance Rover, de grootste en meest geavanceerde rover(1)die de NASA ooit naar een andere planeet heeft gestuurd, op Mars geland om naar aanwijzingen van vroeger microscopisch leven te zoeken. De missie van de Rover is het verzamelen van gesteente van Mars, het nemen van monsters en het verzegelen daarvan voor testen, en opslag aan boord. Een team van NASA-wetenschappers beslist dan wanneer en waar de Perseverance Rover de monsters achterlaat, zodat ze kunnen worden opgepikt door een toekomstige missie rond 2031 die ze terug naar de aarde brengt voor gedetailleerde analyse.
De planetaire rollenomloopspindelvan Ewellix bevindt zich in het verzegelingsstation aan de onderkant van de Perseverance Rover en genereert de hoge kracht die nodig is om de 43 monsterbuisjes aan boord hermetisch af te sluiten. De Rover heeft een kleine servomotor die de rollenomloopspindelaandrijft. Deze roterende beweging wordt omgezet in een lineaire verplaatsing die een drukstang beweegt , die vervolgens op de verzegeling in het uiteinde van de monsterbuis drukt met een uiterst precieze kracht, snelheid en positionering.
Het was van cruciaal belang om massa te besparen op de Rover en de rollenomloopspindelvan Ewellix levert een enorme drukkracht in een klein mechanisme. Hierdoor is het een ideale component voor de Rover voor wat betreft belastbaarheid en gewicht. Andere voordelen zijn een lange levensduur door het ontwerp, hoge betrouwbaarheid en de mogelijkheid om veelvuldige veranderingen van de belastingrichting en een hoge lineaire snelheid te weerstaan in combinatie met een zekere mate van vervuiling.
De (inter)planetaire rollenomloopspindelvan Ewellix is een volledig op maat gemaakte versie van een standaard SR/HR planetaire rollenomloopspindel. Alle onderdelen en materialen zijn aan de hand van uitgebreide analyses en tests afgestemd op de unieke omstandigheden. Zo zijn materialen gebruikt van ruimtevaartkwaliteit en zijn hittebehandelingen uitgevoerd door in de VS gevestigde toeleveranciers met ruimtevaartcertificeringen.
De ontwikkeling, de bouw van de prototypes, de fabricage en het testen van deze unieke planetaire rollenomloopspindelnamen meerdere jaren in beslag, van de conceptverkenning tot de systeemvalidatie waarbij één van de door Ewellix geleverde definitieve prototypes werd geselecteerd voor de missie. Daarna volgenden uitgebreide systeemtests, inclusief de rollenomloopspindel, die zijn uitgevoerd bij JPL in Californië.
Jean-Pierre Collognat, Projectleider en Business Development Manager bij Ewellix, licht enkele van de uitdagingen van het project toe: 'Er was zeker sprake van enkele primeurs voor ons gaande het project, mede vanwege de uitdagende toepassingsomstandigheden en omgeving. Zo moesten we enerzijds onze componenten zo klein mogelijk maken, om ruimte en gewicht te besparen, maar daarnaast toch de belastbaarheid en betrouwbaarheid optimaliseren. Bovendien moeten de componenten te allen tijde bij extreem lage temperaturen werken, vandaar dat de materialen van de onderdelen specifieke warmtebehandelingen hebben ondergaan.'
'Ewellix heeft met dit ongelooflijke project precisie-engineering en fabricage naar een nieuw niveau getild, en laten zien hoe een standaard mechanisch product kan uitgroeien tot een uniek onderdeel voor gebruik in, letterlijk, een andere wereld.'
Voor meer informatie over Ewellix: www.ewellix.com.
Belangrijkste feiten over de missie
- Lancering: 30 juli 2020, Cape Canaveral, Florida
- Geland: 18 februari 2021 – na een vlucht van 472 miljoen kilometer
- Landingsplaats: Jezero Krater, Mars
- Duur van de missie: minstens één Marsjaar (ongeveer 687 aardse dagen)
- Mars is de vierde planeet vanaf de zon - een stoffige, koude, woestijnachtige wereld met een zeer ijle atmosfeer. Mars is ook een dynamische planeet met seizoenen, poolijskappen, ravijnen, gedoofde vulkanen en bewijzen dat hij in het verleden nog actiever was.