Ontvezelmachine voor geweven vinyl vloerbekleding.
Desmet Engineering en 2TEC2 steken de hoofden samen bij de ontwikkeling van een geautomatiseerde ontvezelmachine voor geweven vinyl vloerbekleding.
2TEC2 maakt geweven vinyl vloerbekleding voor de projectmarkt (kantoren, retail, hotels, horeca, etc.). Dit Belgisch merk combineert het uitzicht van textiel met de troeven van materiaal dat gemakkelijk te onderhouden is en bestand is tegen slijtage. 2TEC2 typeert zichzelf door te werken op maat van de klant, en in te zetten op duurzaamheid. Het aanbod aan vormen, kleuren en patronen biedt een haast ongelimiteerd aantal combinaties aan.
Op maat van de klant
Custom-made te werk gaan maakt 2TEC2 uniek. Gepersonaliseerde tapijten ontwerpen, met natuurlijke producten, voor een high-end markt is een schot in de roos. De klant doorloopt een gepersonaliseerd traject om een uniek en hoogwaardig resultaat te bekomen.
Duurzaamheid & innoverende materialen
De unieke samenstelling van glasvezel en vinyl zorgt voor een supérieure kwaliteit. Deze bestendige, ondoordringbare en vlekkenwerende vloerbekleding beantwoordt aan de strengste Europese kwaliteitscriteria en is geschikt voor intens gebruik: duurzaam, hygiënisch en gemakkelijk in onderhoud, gecombineerd met de verfijndheid van een geweven product en versterkt met de akoestische Comfort Backing-technologie. De akoestische onderlaag absorbeert het geluid van voetstappen en zet ze om in een onhoorbaar geruis, met een geluidsvermindering van 70%. 2TEC2 is een pionier op vlak van akoestische geweven vinyl vloeren.
Ontvezelmachine project
2TEC2 had te kampen met een aantal uitdagingen. Eerste uitdaging, het opschonen van de tegel door de losgesneden vezel van het gronddoek te verwijderen zonder deze te beschadigen. Vervolgens, het productieproces automatiseren. Ten slotte, de tegel opschonen binnen een bepaalde snelheid van de bestaande snijmachine.
Een additionele uitdaging boven op de andere, de COVID-19 situatie. Ondanks de omstandigheden verliep de projectrealisatie vlot, volgens Eveline Eeckhout, project engineer bij Desmet Engineering: 'Elk project is voor ons uniek en daardoor een uitdaging. In deze situatie heeft de vloerbekleding een zekere flexibiliteit waardoor die zich variabel kan gedragen. Ook twee soorten afwerkingen integreren in een nieuwe machine, die gekoppeld is aan een bestaande machine maakte dit project heel interessant. Het uitdenken van een machine die een oplossing biedt voor meerdere uitdagingen is niet simpel, maar dankzij de eerlijke communicatie en diepgaande kennis van het 2TEC2 team, verliep dit heel soepel.'
Desmet Engineering - Het brainstorm verhaal
Het feit dat 2TEC2 geen standaardproduct aanbiedt, beperkte het bedrijf in het kiezen voor een standaardoplossing of techniek. Er was nood aan een machine op maat, en dus aan een machinebouwer met deze expertise die van vele markten thuis is. 2TEC2 besloot om een samenwerking aan te gaan met Machinebouwer Desmet Engineering uit Ooigem.
Volgens Thomas Vantieghem, product manager bij 2TEC2: 'De hoofdreden waarom wij zo tevreden zijn van Desmet Engineering is door de open communicatie. De brainstorm en feedbacksessies waren enorm waardevol tot het bekomen van een correcte oplossing. Als bedrijf weten we waar we naartoe willen maar een partner vinden die het ook effectief kan uitvoeren, dat is een ander verhaal. Wij werden van a tot z betrokken in het proces, met als resultaat een comfortabel gevoel bij elke beslissing. Echt een brainstorm verhaal.'
Ook kreeg 2TEC2 de kans om de machine enkele weken te testen voor de installatie en aansluiting met de bestaande machine.
Oplossing op maat
In de bestaande snijmachine wordt er eerst een vlak van 2x2 meter versneden tot 16 tegels. Erna moet het pakket van 16 tegels aangevoerd worden naar de nieuwe ontvezelmachine. Vervolgens, gaat de ontvezelmachine per rij van 4 tegels, de tegels stuk per stuk gaan opschonen in twee stappen. De eerste stap is de 2 langszijden en dan de 2 dwarszijden opschonen. Bij de tweede stap vormen de tegels een rij van 4 om vervolgens per 4 afgenomen te worden door de operator. Nadien worden de tegels manueel verpakt in kartonnen dozen.
Foto: Thomas Vantieghem (2TEC2) en Eveline Eeckhout (Desmet Engineering)