Bedrijven zetten meer dan ooit in op digitalisering, duurzaamheid en werkbaar werk.
Dat blijkt uit een bevraging van Flanders Make en toont aan dat de pandemie de digitale transformatie verder aanwakkert.
Hoewel de economische impact van de coronapandemie nog lang zal blijven nazinderen bij onze bedrijven, blijkt uit een bevraging van onderzoekscentrum Flanders Make dat het merendeel van de industriële bedrijven in 2021 terug volop heeft ingezet op innovatie. Bijna alle bedrijven plaatsen de digitale transformatie, het creëren van werkbaar werk en duurzaamheid nu hoog op de agenda. Dit is alleszins hoopgevend voor de toekomst: het zal de wereldwijde competitiviteit van onze bedrijven in Vlaanderen en dus ook onze welvaart ten goede komen.
'Sinds de pandemie begrijpen bedrijven meer dan ooit dat inzetten op nieuwe technologieën zoals bijvoorbeeld robots en digital twins, en het creëren van duurzame producten, diensten en productieprocessen de nieuwe standaarden worden om te overleven in een snel evoluerende globale economie. Bijna de helft van alle bedrijven geeft zichzelf een score van 75% wat betreft de gereedheid om te schakelen naar een Industrie 4.0, die zo in een stroomversnelling komt', zegt Dirk Torfs, CEO van Flanders Make.
Digitaal talent en werkbaar werk
Meer dan 60% van de bedrijven geeft aan dat het vinden van digitaal talent hun grootste uitdaging blijft. Investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers, zodat ze goed kunnen functioneren in een werkomgeving met allerlei nieuwe technologieën is dan ook van cruciaal belang. Daarnaast hebben bedrijven steeds meer oog voor het fysieke en mentale welzijn van hun medewerkers en zo veroveren bijvoorbeeld robots die zij aan zij werken met de mens hun plaats op de werkvloer. Zij nemen zwaar of repetitief werk over en maken het werk makkelijker uitvoerbaar en boeiender.
Technologie speelt ook in maatwerkbedrijven een zeer ondersteunende rol. Zo krijgen de medewerkers bijvoorbeeld digitale werkinstructies, die van bovenaf op hun werkplek geprojecteerd worden en elke stap om een taak correct uit te voeren begeleiden. Dit komt de productiekwaliteit en tegelijk ook het werkplezier ten goede. Deze mensen kunnen zo veel complexere taken uitvoeren en krijgen toegang tot een ruimer aanbod aan jobs.
Ecosystemen maken groter en sneller succes mogelijk
Hoewel drang om te innoveren en digitaliseren erg groot is, blijkt uit de studie dat tot nu toe slechts 1 op de 4 bedrijven de voordelen inziet van samenwerkingen in ecosystemen om de uitdagingen op het vlak van digitalisering succesvol aan te gaan. Hier ziet Flanders Make een grote opportuniteit om sneller vooruitgang te boeken: 'Wanneer bedrijven digitaliseringsprojecten op eigen houtje aanpakken, vergt dat simpelweg een grote investering van tijd, mensen en middelen”, zegt Torfs. “Door samen in een ecosysteem te werken aan end-to-end digitalisering is er veel meer mogelijk dankzij de schaalvoordelen. Dat is de hefboom die we aan de bedrijven in het netwerk van Flanders Make bieden.'
Surf naar www.flandersmake.be voor het onderzoeksrapport met een uitgebreid overzicht van alle onderzoekresultaten van de Industry 4.0 Survey 2021.