Op zondag 24 april is het erfgoeddag. Aan de Campus Gelukstede kan je de volledige geschiedenis van het huidige Bernardustechnicum herbeleven.
Het schooljaar 1951-1952 was voor de Oudenaardse nijverheid en industrie heel hoopgevend. Onder leiding van eerwaarde heer Daniël Vereecke werd de dagnijverheidsschool Sint-Lucas opgericht. Voordien was het volgen van een technische opleiding enkel mogelijk op avonden of zaterdagnamiddag.
Sint-Lucas bleef 60 jaar onafhankelijk bestaan en werd in 2013 deel van het nieuw opgerichte Bernardustechnicum.
Tijdens de naoorlogse periode van de jaren 50 was de roep naar geschoolde vakmannen zeer hoog. Aanvankelijk werd gestart met opleidingen binnen drie grote nijverheidstakken: Weefkunde, Houtbewerking en Mechaniek. De technologische evolutie stond niet stil. In de jaren 60 werd al snel de opleiding Elektriciteit ingericht. In de daaropvolgende jaren volgden Sanitair en centrale verwarming en tenslotte Bouw.
Het technisch opleidingsniveau in de bedrijfswereld bleef alsmaar toenemen. Begin de jaren 90 startte de school met technologische doorstromingsrichtingen die jongeren voorbereiden op verdere studies in het hoger onderwijs. De richtingen Industriële wetenschappen, Elektromechanica en Elektriciteit-Elektronica trekken leerlingen aan die met technisch inzicht problemen willen oplossen en zo het comfort in alle sectoren van de maatschappij verhogen. Denk maar aan nieuwe communicatievormen, robotisering, bouwtechnologie, energietransitie, klimaatuitdagingen en milieuproblematiek, …
Sedert de oprichting van Bernardustechnicum in 2013 passen ook de richtingen Biotechnische wetenschappen en Techniek wetenschappen in dit verhaal. De officiële naam voor al deze opleidingen is STEM, wat staat voor “Science Technology Engineering and Mathematics”.
De nood aan geschoolde profielen is nog altijd hoog. De industrie krijgt de vele technische vacatures maar moeilijk ingevuld. Daarom werken zij ook graag samen met het onderwijs. Stages en bedrijfsbezoeken maken nu al standaard deel uit van de opleidingen. Steeds vaker komen bedrijven naar de school zelf toe als gastspreker of om nieuwe technologie te demonstreren. Op vrijdag 22 april stellen meer dan 50 bedrijven zich voor op de campus Gelukstede.
Deze industriedag vol workshops en lezingen voor de leerlingen van de derde graad, wordt afgesloten met een heuse jobbeurs die voor iedereen toegankelijk is.
Honderden technische vacatures worden ook aan de laatstejaarsleerlingen actief aangeboden. Zij gaan in gesprek met de bedrijfsleiders om de gevraagde profielen te ontdekken en in te vullen.
Aansluitend kunnen ouders en jongeren op zondag 24 april campus Gelukstede ontdekken tijdens de opendeurdag. Wat 70 jaar geleden startte als vakschool Sint-Lucas, is vandaag uitgegroeid tot een hypermoderne STEM-campus waar wetenschap en techniek hand in hand gaan!
Op vrijdag 22 april staat er heel wat op het programma op de STEM-Campus Gelukstede van het Bernardustechnicum:
- Industriedag: alle lessen worden op de technische secundaire school op 22 april a.s. gegeven door bedrijfsleiders en/of hun werknemers (workshops en lezingen)
- Jobbeurs: 43 bedrijven staan met een beursstand in de refter van 14.30u tot 16.30u (leerlingen en werkzoekenden solliciteren op hun vacatures)
- Wall of jobs: vacatures van niet aanwezige bedrijven worden verzameld op een grote muur (nu reeds 60 vacatures binnen)
- 17u: speech en receptie: 70 jaar nijverheidsonderwijs Sint-Lucas voor de genodigden
- EH Daniël Vereecke (eerste directeur) en Mil De Mey (eerste leraar)
- Bedrijven van de jobbeurs en andere bedrijven die aansluiten
- Sectoren Agoria, Constructiv, Volta, MTECH+, Woodwize, RTC, …
- Schoolbestuur en directie Bernardusscholen
- Leerkrachten technische en praktische vakken
- Vanaf 15.30u: Vooropening van het lokaal ingericht door de geschied- en oudheidkundige kring van Oudenaarde ivm 70 jaar nijverheidsonderwijs: ERFGOEDDAG
- Vooropening opendeurdag van zondag 24 april