Hulpbronnen sparen en de levenscyclus van het product verlengen - dat is het doel dat igus nastreeft met de nieuwe E2.1.CG cradle-to-cradle-kabelrups.
Cradle-to-cradle: dit is het principe van de circulaire economie, die uitgaat van de natuur. Het doel: consumptiegoederen terugbrengen in de biologische of technische kringloop om zo waardevolle hulpbronnen en grondstoffen te behouden.
De motion plastics specialist igus streeft dit doel ook na en heeft nu 's werelds eerste kabelrups van gerecycled materiaal ontwikkeld op basis van haar eigen "chainge" kabelrups recyclingprogramma.
Van extreme weersomstandigheden en natuurrampen tot vervuiling van de zee: de klimaatcrisis wordt steeds erger en steeds meer mensen worden zich ervan bewust. 'Zelfs de aankoopbeslissingen van onze klanten worden steeds meer bepaald door ecologische overwegingen. Daarom hebben we veel energie gestoken in productontwikkeling om efficiënter met hulpbronnen te kunnen produceren - zonder aan productkwaliteit in te boeten', legt Jörg Ottersbach, hoofd van de igus kabelrupsen Business Unit uit.
Het resultaat: de E2.1.CG cradle-kabelrups - een complete reeks kabelrupsen gemaakt van het nieuwe igumid CG materiaal. Talrijke tests in ons eigen testlaboratorium tonen aan dat de nieuwe kabelrups bijna dezelfde technische eigenschappen en belastingsgrenzen heeft als een kabelrups gemaakt van het standaard igumid G materiaal. Een ander voordeel is dat de cradel-kabelrups beschikbaar is tegen dezelfde prijs als kabelrupsen gemaakt van het standaard materiaal. Het nieuwe gamma is uit voorraad leverbaar in vijf series en 28 kabelrupstypes.
Van afgedankte kabelrups tot gerecycled materiaal
De cradle-to-cradle-kabelrups maakt onder meer gebruik van gerecycled materiaal uit het "chainge"-recyclingprogramma. In het kader van dit programma zamelt igus sinds 2019 gebruikte kabelrupsen van klanten in, zodat ze niet eindigen als industrieel afval. Deze service wordt aangeboden voor zowel igus kabelrupsen als kabelrupsen van andere fabrikanten. Tot dusver is in 13 landen meer dan 32 ton materiaal ingezameld.
Voor 2022 heeft igus zichzelf het doel gesteld om dit totaal te verhogen tot 500 ton. Afvalmateriaal wordt per soort gesorteerd, gereinigd en verwerkt tot nieuwe kwaliteit. Dit is mogelijk met behulp van een chemische analyse en formule-tuning - een proces waarbij het materiaal wordt geoptimaliseerd voor de gewenste eigenschappen en daardoor een constante productkwaliteit mogelijk maakt. Het post-consumer materiaal igumid CG wordt vervolgens gebruikt om de gerecyclede kabelrups te produceren, zonder verlies van kwaliteit wat betreft slijtagegedrag, stabiliteit of buigmoeheid.
Duurzame grondstofcyclus – met 28% minder CO2
Met het nieuwe kabelrups productassortiment van gerecycled materiaal levert igus een verdere bijdrage aan het behoud van hulpbronnen en het bevorderen van de circulaire economie. Volgens de milieuproductverklaring vermindert deze duurzame grondstofcyclus ook de CO2-uitstoot met 28%.
Jörg Ottersbach zegt hierover: 'De nadruk moet niet alleen liggen op het eerste gebruik van producten, maar ook op het hergebruik van grondstoffen. Wij zien veel 'cradle-to-cradle'-potentieel en streven ernaar zoveel mogelijk grondstoffen en afgedankte producten opnieuw te verwerken, zodat kostbare grondstoffen geen afval worden, maar zo lang mogelijk op een verstandige manier worden gebruikt.'