Deltaray, de Limburgse ontwikkelaar van de 3D x-ray-scantechnologie 3DAX voor supersnelle kwaliteitscontroles, heeft op de MSV Internationale ingenieursbeurs in Tsjechië, de derde generatie van zijn ∆x100-systeem voorgesteld aan het grote publiek.
De nieuwe machine is het resultaat van een partnerschap met Comate. Samen met het gerenommeerde Leuvense design- en engineeringbedrijf kon Deltaray de fysieke voetafdruk van de machine met 60% verkleinen en een nieuwe techniek ontwikkelen voor het volautomatisch laden van kritische onderdelen voor inspectie, wat leidt tot een enorme efficiëntiewinst.
Knopen in de internationale logistieke ketens en chronische tekorten aan grondstoffen en productieonderdelen in de nasleep van de coronapandemie zijn nog maar eens nieuwe uitdagingen voor producenten en fabrikanten in sectoren zoals de automobielindustrie en medische wereld. Hun marges staan al langer onder druk, niet in het minst door kwaliteitscontroles van geproduceerde onderdelen. Deze onderdelen worden namelijk steeds complexer, maar de inspectiemogelijkheden evolueren niet mee. Investeren in tijd en mankracht om de kwaliteit voor hun cliënteel te waarborgen wordt zo onhoudbaar.
In 2020 lanceerde Deltaray, met ondersteuning van Universiteit Antwerpen en Imec.istart, met 3DAX een AI-scantechnologie die fabrikanten van kritische onderdelen toelaat om alle onderdelen op of naast de productielijn sneller dan ooit te controleren. De Limburgse firma werd zo de enige speler op de markt die kwaliteitscontroles mogelijk maakt aan productiesnelheid.
60% kleiner
Ondertussen bleef Deltaray de oplossing, die 3D-technologie met röntgenstralen combineert om een gedetailleerd 3D-beeld te genereren van zowel de binnen- als buitenkant van het onderdeel, doorontwikkelen. Het ∆x100-systeem is inmiddels aan zijn derde generatie toe en die werd zopas gelanceerd op de MSV Internationale Ingenieursbeurs in Tsjechië.
Industry 4.0
De inspectieresultaten worden direct doorgegeven aan het MIS-systeem van de klant voor een online quality trail van alle geïnspecteerde producten. Deze data komen in een pool terecht voor analyses en een backloop naar productie. Op die manier helpt de oplossing bij de digitalisatie van fabrieken en de opstap naar Industry 4.0.
Het ∆x100-systeem is ontworpen voor intensief gebruik op de werkvloer, wat zich vertaalt in de robuustheid van het toestel, beperkte onderhoudsinterventies en de eenvoud van de gebruikersinterface HMI. Elk systeem wordt geleverd met een keuringsverslag door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) en een CE-certificaat.
Wit blad
Deltaray ontwikkelde de derde generatie in partnerschap met Comate. Dit Leuvense design- en engineeringbedrijf zet zich als R&D-centrum in voor andere ondernemingen en trok vorig jaar nog Marc Coucke aan als investeerder.