Hout en kunststof? Is dat een goede combinatie?
Motion plastics specialist igus heeft het idee in een recente ontwerpstudie onderzocht en het wrijvings- en slijtagegedrag van haar kunststof lineaire lagers getest op een grote verscheidenheid aan houtsoorten, en het resultaat is indrukwekkend. Het drylin econ J4 glijlager heeft zijn uitzonderlijke compatibiliteit met verschillende houtsoorten bewezen, wat nieuwe mogelijkheden opent voor meubelmakers en ontwerpingenieurs bij het kiezen van materialen.
De iglidur J4 welke voor tot wel 97% uit regranulaat bestaat, voorziet igus van een kunststof die een CO2-voetafdruk heeft die minstens 60% kleiner is dan die van een standaard lager. Het is een kosteneffectief, drooglopend lineair glijlager met grote contactoppervlakken en heeft zich al bewezen als slijtvaste partner op zachte assen zoals aluminium en koolstofvezel. Nu komt daar een nieuw materiaal bij: hout.
Lars Fenger, productontwikkelaar bij igus GmbH, legt het idee uit: 'We probeerden ons duurzaamheidsconcept te doordenken. In onze onderhoudsvrije hoogwaardige kunststoffen werken we al jaren met recyclaat. We vroegen hoe we het asmateriaal konden vervangen door een duurzame oplossing, en hout was een voor de hand liggende keuze.'
De oplossing van igus biedt de klant een metaalvrije, lichtgewicht, kosteneffectieve lineaire geleiding. Er werden eerst buigsterktetesten uitgevoerd op verschillende houtsoorten om uit de diverse beschikbare selectie de juiste houtsoort te bepalen.
'Vervolgens hebben we verschillende lineaire glijlagers op de houten assen getest en vergeleken met de waarden op stalen assen. Voor dit alles hebben we dezelfde testapparatuur gebruikt en dezelfde condities gehanteerd. Het resultaat was een beetje een verrassing', zegt Lars Fenger.
Wrijvingscoëfficiënten vergelijkbaar met die van staal en aluminium
De tests werden uitgevoerd in het eigen igus-testlaboratorium van 3.800 vierkante meter in Keulen, waar igus haar producten test, tot ze volledig defect zijn. De slijtagecoëfficiënten bepaald voor iglidur J4 met houten assen verschilden slechts weinig met die voor staal en aluminium. Uit de wrijvingscoëfficiënten bleek dat houten assen met houten lagers zonder smering snel kapot gaan. Tegelijkertijd kan een folie gemaakt van iglidur J4 helpen de verplaatsingsweerstand gedurende lange tijd te verminderen en dit bijna geruisloos te doen.
Aangezien hout een werkend materiaal is dat verandert met temperatuur en vochtigheid, moet de toepassing vooraf worden gecontroleerd, ook in het igus laboratorium. Maar het wordt ten zeerste aanbevolen wanneer de omgevingsomstandigheden constant blijven, zoals interieurontwerp voor kleine woonruimtes of meubelbouw. Veel igus-klanten gebruiken al kunststof glijlagers in combinatie met hout. Een belangrijke reden hiervoor is de eenvoudige montage en demontage van de foliën, waardoor materialen aan het einde van de productlevenscyclus netjes gescheiden kunnen worden.