Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

De eerste CNC-machines werden in de veertiger jaren ingevoerd in de industrie en gebruikten op ponsstroken opgeslagen code.

De moderne installaties zijn veel geavanceerder en omvatten multifunctionele set-ups met integrale gereedschappen zoals boren, draaibanken en frezen binnen cellen.  

Hier pleit Hakan Aydogdu, algemeen directeur van Tezmaksan Robot Technologies, producent van CNC-automatiseringssystemen, voor het integreren van automatisering in CNC-machines. 

Volgens het In(Sight) Report van 2020 is automatisering aan het toenemen.  54 procent van de werknemers denkt dat ze met automatisering tot 240 uur per jaar kunnen besparen, terwijl 61 procent van de ondernemers van mening is dat automatisering de komende 12 maanden gemakkelijk op hun sector kan worden toegepast. CNC-bewerking vormt hierop geen uitzondering. 

CNC-machines hebben verschillende niveaus van software en automatisering. Het gespecificeerde niveau van automatisering kan bewerkingsprocessen en dus de kwaliteit van geproduceerde onderdelen aanzienlijk verbeteren. Het is echter moeilijk te bepalen welke CNC-werktuigmachine en -automatisering geschikt is voor uw bedrijf. 

Automatische gereedschapswissel 

U dient allereerst het gereedschapsassortiment te overwegen. In een moderne machinewerkplaats worden minimaal ongeveer 40 gereedschappen gebruikt, van boren tot slagmessen. De selectie van gereedschappen is echter afhankelijk van het type bewerking, zoals boren, frezen, draaien of draadsnijden. 

Voordat technici een blauwdruk creëren, doet u er goed aan te onderzoeken of het door hen gespecificeerde gereedschapsassortiment correspondeert met de bewerkingsmogelijkheden en de beschikbare apparatuur.

Misschien komt u er bijvoorbeeld achter dat een CNC-machine zeven van de tien bewerkingsstappen op een CNC-draaibank kan uitvoeren, maar dat twee andere stappen vonkverspaning (EDM) vereisen, en dat voor de laatste stap een extra bewerking van een externe leverancier nodig is. Door deze extra stappen en de inschakeling van een externe leverancier zouden de totaalkosten oplopen.

De snelheid waarmee gereedschap wordt gewisseld, is ook een essentiële factor: gereedschappen zijn nutteloos als u ze niet kunt gebruiken. Bewerkingscentra zijn uitgerust met automatische mechanismen voor gereedschapswissel om het proces van gereedschapswisseling te stroomlijnen. Moderne modellen hebben een korte gereedschapswisseltijd, wat allicht aansluit bij uw behoeften. 

Gereedschapswissel zonder automatisering optimaliseren

In het geval van oudere modellen CNC-machines is automatische gereedschapswissel geen optie. Als u de cyclustijd wilt optimaliseren, kunt u echter maatregelen treffen om het proces van gereedschapswisseling te versnellen.

Voor het verbeteren van de wisseltijd zonder automatisering is een combinatie van efficiënte handmatige processen, goede organisatie en training nodig. Controleer om te beginnen of de gereedschappen en gereedschapshouders op een logische wijze zijn opgeslagen en gemakkelijk toegankelijk zijn.

Houders voor meerdere gereedschappen in de CNC-machine zelf, zoals gereedschapsmagazijnen en gereedschapscarrousels, kunnen ervoor zorgen dat gereedschappen minder vaak gewisseld hoeven te worden tijdens een klus. U kunt ook investeren in snelwisselsystemen voor gereedschappen, zoals gereedschapshouders met snelle ontgrendeling, of modulaire gereedschapssystemen, om de wisseltijd aanzienlijk te verkorten.

In een ideale wereld verloopt het wisselproces echter automatisch. Handmatige wisseling van robotonderdelen in een systeem is een taak die expertise op het gebied van robotprogrammering vereist. Zo'n taak kan alleen door vakkundig personeel worden verricht en brengt het risico op langdurige stilstand met zich mee. Een automatiseringssysteem zoals CubeBOX van Tezmaksan Robotics biedt een gebruikersvriendelijke interface die machinisten in staat stelt moeiteloos onderdelen te vervangen zonder kennis op het gebied van robotprogrammering. 

Deze snelle toevoer en afvoer van werkstukken stimuleert flexibiliteit in het productieproces, zodat het systeem snel en gemakkelijk kan worden aangepast aan veranderende productiebehoeften.

Dan is het werkgebied aan de beurt, waaronder het vermogen van de machine om meerdere pallets tegelijk te verwerken. Er moet rekening worden gehouden met de bewerkingsmogelijkheden van het systeem, bijvoorbeeld of het ideaal is voor intensieve bewerking en/of bewerking van grote hoeveelheden.

Automatisering van CNC-machines kan meerdere voordelen voor productieprocessen opleveren. Met behulp van automatiseringstechnologie kunnen bedrijven hogere niveaus van efficiëntie, precisie en productiviteit in hun activiteiten bereiken. Een van de voornaamste voordelen van het automatiseren van CNC-machines is dat het bewerkingsproces veel minder menselijke tussenkomst vereist. 

Machines automatiseren voor verbeterde processen 

Tezmaksan Robotics biedt CubeBOX-automatiseringssystemen voor het beladen/ontladen van CNC-machines, die naadloos taken zoals het aan- en afvoeren van werkstukken, gereedschapswissel en kwaliteitsinspectie kunnen uitvoeren. Door deze taken te automatiseren kunnen producenten hun CNC-machines 24 uur lang continu gebruiken, wat resulteert in hogere productiecapaciteit en lagere arbeidskosten.

Deze automatisering draagt ook bij aan betere precisie en consistentie in machinebewerkingen. De CubeBOX-robotsystemen hebben geavanceerde sensoren en programmeermogelijkheden, waardoor elke bewerking wordt uitgevoerd met een mate van nauwkeurigheid die bijna onhaalbaar is met handmatige bewerkingen. Dit is vooral waardevol in sectoren waar nauwe toleranties en kwaliteitsnormen essentieel zijn.

Deze robotsystemen kunnen zich aanpassen aan diverse soorten en formaten CNC-machines, waardoor ze geschikt zijn voor een breed scala aan applicaties in verschillende industrieën. Of het nu in de metaal- of houtverwerkende sector of een andere productiesector is, automatisering kan worden afgestemd op specifieke productiebehoeften en -vereisten.

Last but not least: de kwestie van veiligheid. Automatisering van CNC-machines leidt tot betere veiligheid op de werkplek doordat steeds terugkerende en lichamelijk zware taken minder vaak door menselijke machinisten hoeven worden verricht, wat het risico op ongelukken en letsel minimaliseert. Hierdoor wordt niet alleen het welzijn van werknemers beschermd maar nemen potentiële stilstand en de hieraan verbonden kosten af.

Het gebruik van automatisering in CNC-bewerking, gekoppeld aan een strategische focus op machinespecificaties, levert een concurrentievoordeel op voor bedrijven die niet alleen hun activiteiten willen optimaliseren maar ook een voortrekkersrol in de moderne industrie willen blijven spelen. 

Ga voor meer informatie over het CNC-automatiseringssysteem CubeBOX van Tezmaksan naar de website of neem contact op om met een specialist te praten.

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina