Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

Het Belgische Solar Team heeft opnieuw de Australische Solar Challenge gewonnen.

De 28 ploegen voor de Solar Challenge, het officieuze WK voor zonnewagens, waren afgelopen zondag in Darwin, in het noorden van het land, gestart aan hun tocht van 3.021 kilometer. 

De ingenieursstudenten van de KU Leuven kwamen met hun kogelvormige zonne-driewieler in Adelaide als eerste over de meet. Hun gemiddelde snelheid bedroeg zowat 88 kilometer per uur. De tweede plaats gaat naar het Nederlandse team van Twente die 20 minuten later arriveerden. De Belgen pakken in Australië voor de tweede keer goud, want in 2019 wonnen ze ook de Solar Challenge.

Volgens persverantwoordelijke Bo July zijn alle leden van het Belgische Innoptus Solar Team supergelukkig dat er na 15 maanden hard werken een droom uitkomt. 

Het team van ingenieursstudenten heeft een jaar lang gewerkt aan het ontwerpen, simuleren, optimaliseren en bouwen van de wagen. Het doel van het Innoptus Solar Team is om voortdurend de grenzen van de nieuwste technologieën op te zoeken en de mogelijkheden van hernieuwbare energie als bron van mobiliteit te demonstreren. Zo innoveert het team ondertussen al bijna 20 jaar. De nieuwe zonnewagen heeft dan ook een super efficiënt batterijpakket waardoor deze 900 kilometer kan rijden zonder zonne-energie en is tevens de meest aerodynamische wagen van België. 

Vorig jaar bekroonde dit magazine het Solar Team met de Automation Magazine Award 2022. 

Bo July: ‘Er is heel wat gesleuteld aan de nieuwe wagen die nu tal van verbeteringen heeft in vergelijking met de vorige modellen. De eerste acht versie waren gebouwd in een catamaran-vorm. Pas vorig jaar werd gekozen voor een zogenaamd bullet-model, een aërodynamische kogel die nu nog meer is gestroomlijnd. Want bij het nieuwe, tiende model, is de vin die uit de canopy (overkapping) steekt extra verhoogd, waardoor de wagen beter kan ‘zeilen’ in de wind.’

Met die roterende vin kunnen ook zijwinden worden opgevangen. Net zoals bij een surfplank of zeilboot kan de wind dan gebruikt worden om sneller te rijden. De belangrijkste nieuwe troeven van de Innoptus zonnewagen situeren zich echter op het vlak van het zonnepaneel, de motor en het batterijpakket. ‘Het zonnepaneel op de wagen heeft een verhoogde efficiënte, de motor is verbeterd en is zelfs krachtiger dan de doorsnee Tesla motor. Terwijl het nieuwe batterijpakket voortaan goed is voor een autonomie van 900 kilometer, terwijl dit bij de vorige versie 700 kilometer was’, aldus Bo July.

www.solarteam.be

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina