TECO 2030 ASA en Yokogawa Electric Corporation kondigen aan dat ze een strategische samenwerkings- en investeringsovereenkomst hebben getekend met betrekking tot de ontwikkeling van technologie voor het gebruik van waterstof-brandstofcellen in industriële toepassingen.
In het kader van deze overeenkomst heeft Yokogawa Electric geïnvesteerd in TECO 2030 door middel van het verwerven van eigen aandelen, en zullen de twee bedrijven samenwerken aan het optimaliseren van waterstof-brandstofceltechnologie en het verkennen van businessmogelijkheden voor gedistribueerde energiebronnen in de maritieme transportsector en andere industriële sectoren.
Waterstofbrandstofcellen maken gebruik van een elektrochemisch proces waarbij waterstof en zuurstof worden gecombineerd om elektrische energie en water te produceren, en worden gebruikt als energiebronnen in brandstofcelvoertuigen (FCV) en stationaire stroomvoorzieningen.
Groene waterstof en ammoniak worden beschouwd als veelbelovende energiedragers voor de opslag en het transport van hernieuwbare energie die is geproduceerd als elektriciteit. Brandstofcellen die worden aangedreven door groene waterstof, of waterstof die wordt geproduceerd door middel van groene ammoniak-naar-waterstof-kraaktechnologie, zijn energie-efficiënter dan conventionele verbrandingsmotoren en genereren geen stikstofoxide (NOx), zodat ze kunnen worden gebruikt als emissievrije energiebronnen in een reeks toepassingen. Hoewel de toepassing tot nu toe slechts beperkt was, zorgen de volwassenheid van de technologie en een drastische toename van de vraag naar door waterstof aangedreven schepen voor een expansie van de brandstofcelmarkt, en de daaruit voortvloeiende verlaging van de productiekosten zal naar verwachting op zijn beurt ook het gebruik in de auto- en industriële sectoren versnellen.
TECO 2030 ontwikkelt en produceert waterstofbrandstofcellen en heeft in Narvik, Noorwegen, een gigafabriek geopend voor de productie van waterstof protonuitwisselingsmembraan (PEM) brandstofcellen en energiemodules, die bestaan uit meerdere cellen en aanvullende bedrijfsapparatuur. De productie van waterstofbrandstofcellen is al aan de gang en de productie van modules zal naar verwachting binnen enkele maanden starten. De productiecapaciteit zal in de loop van de tijd worden uitgebreid, met als doel een outputcapaciteit van 400 MW in 2025 en 1,6 GW in 2030. De waterstofbrandstofcellen van TECO 2030 maken gebruik van unieke technologieën die zijn ontwikkeld in samenwerking met technologiepartner AVL, een voorloper op dit gebied, waardoor ze toonaangevende energiedichtheid en prestaties leveren.
Yokogawa Electric brengt in dit samenwerkingsverband tientallen jaren ervaring in de ontwikkeling van belangrijke meet-, regel- en informatietechnologieën voor de energie-, chemische en andere procesindustrieën. Yokogawa Electric en TECO 2030 zien mogelijkheden om deze knowhow toe te passen bij de ontwikkeling van technologie voor het optimaliseren van de werking van brandstofcellen, en zullen ook het gebruik ervan onderzoeken als gedistribueerde energiebronnen in industrieën die grote behoefte hebben aan decarbonisatie.
Tore Enger, Group CEO van TECO 2030: 'Ik ben zeer verheugd Yokogawa aan boord te hebben als investeerder en strategische partner voor de verdere ontwikkeling van het complete brandstofcelsysteem van TECO 2030. Ik kijk ernaar uit om samen te werken aan het gemeenschappelijke doel van een zero-emissie toekomst.'
Tsuyoshi Abe, senior vice president van Yokogawa Electric en hoofd van Marketing Headquarters, reageert: 'Zoals we vermelden in onze whitepaper Reweave the World*, gaan energieomzettingssystemen een belangrijke rol spelen in de overgang van het tijdperk van fossiele brandstoffen naar een tijdperk van hernieuwbare energie. Yokogawa is er vast van overtuigd dat brandstofcellen een van de wegen vormen naar netto-nul emissies in de maritieme en industriële sector, en we bevestigen dit door een traject in te slaan met TECO 2030 als strategische partner voor een duurzame toekomst.'