Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

In Huizingen bij Siemens vond de dertiende editie van Siemens Little Innovators plaats.

Zo'n honderd acht- tot twaalfjarige kinderen van medewerkers van de technologiespeler en de Gemeentelijke Basisschool Huizingen, doken via interactieve workshops in de wereld van STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Voor de eerste keer nam Siemens ook zijn eigen Little Innovators kits in gebruik, met de bedoeling deze op termijn via de Techniek- en WetenschapsAcademie van Hogeschool UCLL in te zetten voor andere STEM-initiatieven. Met Little Innovators wil Siemens de nieuwsgierigheid van kinderen aanwakkeren voor technologie en wetenschap en zo bouwen aan de toekomst. 

In het kader van de Europese week van de mobiliteit konden de Little Innovators op de Siemens-site in Huizingen kiezen tussen vijf workshops waarbij duurzame mobiliteit centraal stond. Siemens, de Techniek- en WetenschapsAcademie van Hogeschool UCLL, vzw De Creatieve STEM en vzw Boomerang verzorgden een programma waarin kinderen de basis van elektriciteit en veiligheid konden ontdekken, kennismaken met programmeren en automatiseren, en een introductie kregen in energiebeheer.

Siemens liet de kinderen op een speelse manier kennismaken met de praktische toepassingen van zijn technologie in verschillende vakgebieden zoals industrie, infrastructuur en mobiliteit. De jonge deelnemers kregen de kans om de logistiek van een kleine fabriek te organiseren, een trein veilig naar zijn bestemming te leiden en een stad slim van energie te voorzien.

Nieuw in deze dertiende editie waren de ‘Siemens Little Innovators’-kits, waarmee de kinderen op een interactieve manier de magie van programmeren ontdekten. Siemens investeerde in de conceptualisatie en ontwikkeling van deze kits, die voortaan ook door Hogeschool UCLL zullen worden ingezet. 

De Techniek- en WetenschapsAcademie van Hogeschool UCLL bracht met een luchttunnel naar de ruimte de kinderen in aanraking met zwaartekracht en aerodynamica. Vzw De Creatieve STEM gaf in de workshop 'Precious Plastics' inzicht in verschillende soorten kunststoffen. Vzw Boomerang liet de jonge deelnemers tijdens het 'Repair Café for Kids' ontdekken hoe belangrijk het is om dingen te repareren en hoe ze zelf aan de slag kunnen om kapotte spullen nieuw leven in te blazen.

'Deze initiatieven zijn van onschatbare waarde', reageert Katrien Valkiers, hoofd communicatie en duurzaamheid bij Siemens Belux en oprichtster van 'Little Innovators'.

'Er is een dringende behoefte aan een constante instroom van technisch talent in industrie en infrastructuur. Als technologiebedrijf met meer dan 125 jaar aanwezigheid in België willen we actief bijdragen aan het vergroten van het aantal leerlingen dat voor STEM-richtingen kiest, door hun interesse in technologie al op jonge leeftijd te stimuleren. De interactiviteit en variatie van deze workshops geeft hen een blik op wat mogelijk is met technologie en welke rol zij hierin later zouden kunnen spelen.'

Educatieve samenwerkingen

​Siemens investeert al jarenlang in onderwijs, onder andere door in te zetten op duurzame educatieve samenwerkingen en duale leertrajecten. ​

'Ook wij merken de schaarste op de arbeidsmarkt, met zo’n 35 openstaande technische functies – van ingenieurs tot techniekers', zegt Serge Molinari, CEO van Siemens BeLux. 'Door jonge kinderen in contact te brengen met een voor hen onbekende wereld, helpen we hen hun passie te ontdekken. Vandaag hebben we hen bewust gemaakt van duurzame mobiliteit en milieuzorg via workshops over onder andere reparatie en recycling. Bovendien biedt Little Innovators onze medewerkers de kans om vol enthousiasme hun werk en wereld met hun kinderen te delen - altijd een prachtig moment.'

Siemens Caring Hands

Dit jaar werden voor het eerst workshops gegeven door vzw De Creatieve STEM en vzw Boomerang, met hun projecten 'Precious Plastics' en 'Repair Café for Kids'. Beide initiatieven worden gesteund door het Siemens België Caring Hands fonds, dat in de schoot van de Koning Boudewijnstichting werd opgericht ter gelegenheid van de 125e verjaardag van Siemens België. Dit fonds biedt hulp bij humanitaire noodsituaties en ondersteunt projecten die de toegang tot onderwijs en technologie verbeteren.

Vzw De Creatieve STEM leert jongeren op een bewuste manier omgaan met plastic, terwijl kinderen vanaf 7 jaar bij vzw Boomerang ​ leren hoe ze hun eigen spullen kunnen herstellen. 

Meer informatie vindt u op de perswebsite van Siemens.

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina