Selecteer de taal

  • facebook logo
  • linkedin logo
  • twitter logo

Onderneemster Françoise Chombar is dit jaar de verdiende winnares van de Automation Magazine Award 2024.

Françoise Chombar werd gekozen uit een groot aantal nominaties omdat deze ervaren onderneemster - naast een bijzonder succesvolle carrière aan het hoofd van Melexis - zich ook belangeloos inzet voor gendergelijkheid en om technische beroepen te promoten bij onze jeugd. Zo is Françoise Chombar reeds sedert 2016 voorzitster van het STEM-platform (Science, Technology, Engineering & Mathematics), dat jongeren aanmoedigt om te kiezen voor een wetenschappelijke en technologische studierichting.

Zij vervoegt nu de rangen van winnaars van de vorige jaren zoals KoMotion-machinebouwster Kim Aerts (2023), het Belgian Solar Team (2022), Robotland-eigenaar Luc Van Thillo (2021), hightech designer Jasna Rokegem (2020) en wetenschapsjournalist Lieven Scheire, die in 2019 met de Automation Magazine Award naar huis ging.

CEO van Bpost over fundamentele verandering

De Automation Magazine Award is een jaarlijkse onderscheiding uitgereikt door de beroepsfederatie InduMotion vzw en de redactieraad van het vakblad Automation Magazine aan een persoon, bedrijf, kennisinstelling of organisatie die zich inzet voor techniek en wetenschap in het algemeen, en/of zich verdienstelijk maakt in de sector van de aandrijftechnieken (hydraulisch, pneumatisch, mechanisch en elektrisch) en de industriële automatisering in het bijzonder.  Automation Magazine is in België het grootste en meest gelezen vakblad over aandrijftechnieken en industriële automatisering (robotics).

De leden van InduMotion verzamelden op donderdag 3 oktober in het Vlaams Parlement voor de elfde editie van Automation Day. De genodigden kregen in groepjes de kans om het parlement achter de schermen te bezoeken en konden zo ook de grote verzameling Vlaamse kunst in het parlementsgebouw bewonderen. Vervolgens was het de beurt aan gastspreker Chris Peeters, huidig CEO van Bpost, die vertelde over de fundamentele verandering van Bpost 'als postbedrijf dat in de marge ook pakjes levert', naar 'een pakjesbedrijf dat ook brieven bezorgt.'

Graag een muurtje metselen

De lezers van Automation Magazine en de redactieraad nomineerden ook dit jaar een aantal kandidaten voor de Automation Magazine Award en deze werd toegekend aan Françoise Chombar voor haar vrijwilligerswerk als voorzitter van het STEM-platform. Bij de aanvaarding van deze Award, vertelde Françoise Chombar dat dit voor haar vooral een erkenning van de grote inzet van alle STEM-platformleden. Daarom was ze vergezeld door Rita Dunon, de ondervoorzitster van het STEM-platform, en Patrick Van der Niepen, stafmedewerker van het STEM-platform.

Françoise Chombar groeide op in het West-Vlaamse Wevelgem en is van opleiding licentiaat Tolk Engels-Spaans-Nederlands. Zelf zegt ze daarover in een interview uit 2018 in Automation Magazine: ‘Ik ben een kind van mijn tijd. Op school was ik goed in Latijn en Grieks en dus ging ik talen studeren. Nochtans metselde ik muurtjes en bouwde ik graag maquettes. Maar voor een meisje was techniek toen niet meteen de juiste richting. Men spoort meisjes minder aan om te kiezen voor technische richtingen en helaas is dat nog altijd het geval.’ Die eigen ervaring, overtuigde haar om zich in te zetten voor de STEM onderwijsrichtingen.

Indrukwekkend professioneel palmares

Françoise Chombar is voorzitter en medeoprichter van Melexis, een bedrijf dat geïntegreerde halfgeleiders (oa. sensoren en aandrijvingselementen) maakt vooral voor de auto-industrie. Ze was 18 jaar lang CEO van Melexis (van 2003 tot 2021) en is momenteel lid van de raad van bestuur van diverse grote bedrijven en de Antwerp Management School. Françoise Chombar ontving tijdens haar carrière reeds tal van prijzen waaronder de Vlerick Award, de Global Prize for Women Entrepreneurs, ICT Persoonlijkheid van het Jaar door Datanews, Science Fellow bij de VUB, een Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap, de Computable Lifetime Achievement Award en een Erepenning van de KUL.

Een indrukwekkend professioneel palmares, maar nog mooier is haar maatschappelijk engagement als voorzitster van het STEM-platform, een adviesraad van de Vlaamse Regering die jongeren aanmoedigt om een STEM-opleiding te volgen. Françoise Chombar’s langdurig engagement voor meer STEM en ook meer diversiteit - in het bijzonder genderevenwicht - wordt gedreven door haar diepe geloof in de positieve maatschappelijke impact ervan. Daar zegt ze zelf over: ‘Technologie is niet meer weg te denken in ons leven en dat zal exponentieel alleen nog maar versterken. We kunnen het ons als maatschappij dan ook niet veroorloven dat er nog teveel jongeren richtingen volgen waar techniek niet aan bod komt. We moeten bij onze hele bevolking de ‘digitale skills’ ontwikkelen. Mensen mogen geen schrik hebben van technologie.’

Volgens Françoise Chombar is hier een geïntegreerde aanpak nodig want leerlingen moeten samenwerken over de wetenschappelijke vakken heen. Er moet in ons onderwijs meer connectie zijn tussen vakken zoals wiskunde, chemie, fysica … Hoe gebruik je deze leerstof in de echte wereld? Hoe relevant is dat voor de maatschappij? 'Kinderen zijn leergierig, maar het moet hen interesseren en dat doe je door te connecteren met hun leefwereld. Er is hier ook een groot onbenut potentieel, want amper een kwart van de technologisch geschoolden in ons land is vrouwelijk. Een gigantische bron van onontgonnen talent.'

InduMotion-voorzitter Hugues Maes feliciteerde Françoise Chombar en haar team voor hun inzet voor het STEM-platform en wenste hen alle succes met toekomstige initiatieven om jongeren warm te maken voor technische beroepen.

www.indumotion.be

atwee

Met een gids werd een bezoek gebracht aan de Koepelzaal waar 124 Vlaamse parlementsleden een zitje hebben.

adrie

CEO van Bpost Chris Peeters, vertelde over de uitdagingen en de internationalisering van het Belgische postbedrijf.

avier

Een trots STEM-team: voorzitster Françoise Chombar, ondervoorzitster Rita Dunon en stafmedewerker Patrick Van der Niepen. 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Streep NL
Streep NL
Streep NL

Content Partners

logoIMmetrand

INDUMOTION

InduMotion vzw is de Belgische vereniging van fabrikanten, invoerders en verdelers van diensten en materiaal voor …

Lees meer ...

 

 

 

Partners

logopagina