ACE Belgium NV, specialist in industriële machinebouw, heeft een op maat gemaakte precisie-installatie ontwikkeld voor wereldspeler imec in Leuven.
Deze installatie stelt imec in staat om haar innovatieve hersenprobes, gebaseerd op chiptechnologie, uiterst nauwkeurig aan te scherpen. Deze haarfijne implantaten meten hersenactiviteit tot in detail en bieden daarmee diepgaand inzicht in de werking van het brein.
Neuropixels, imec’s geavanceerde hersenprobes, worden wereldwijd erkend als de 'gouden standaard' in elektrofysiologisch onderzoek naar hersenziekten. De probes vangen elektrische signalen van neuronen op en bieden onderzoekers een ongekend gedetailleerd beeld van de hersenactiviteit. Hun precisie maakt diepgaand onderzoek naar hersenaandoeningen en de behandeling van ziektes zoals Parkinson en epilepsie mogelijk.
Om het aanscherpen van deze extreem fijne probes – wat het implanteren vergemakkelijkt – te automatiseren, was een installatie nodig die meerdere probes gelijktijdig en onder een instelbare hoek kan slijpen. Voorheen gebeurde dit proces handmatig, één probe tegelijk, wat tijdrovend en foutgevoelig was. De oplossing van ACE maakt het mogelijk om tot acht probes tegelijkertijd te slijpen, met ultrahoge precisie.
'Onze ingenieurs hebben het volledige proces geautomatiseerd, waardoor acht naalden gelijktijdig en onafhankelijk van elkaar met precisie kunnen worden geslepen', aldus Francis Geeraert, CEO van ACE Belgium en zusterbedrijf NiniX Technologies. 'Bovendien hebben we de installatie zo ontworpen dat deze in de toekomst kan worden opgeschaald naar tien probes per sessie.'
Dankzij deze innovatie kan imec nu op grotere schaal produceren, met consistente kwaliteit en minimale weerstand bij het implanteren van de probes. Dit versnelt niet alleen het productieproces, maar vergroot ook de betrouwbaarheid van de hersenprobes in klinische toepassingen.
Marleen Welkenhuysen, R&D Team Leader NeuroChip Characterization bij imec, licht toe: 'Het gebruik van een 3D-model tijdens de ontwerpfase gaf ons een realistisch beeld van de installatie. De ondersteuning van ACE in ons laboratorium tijdens de opstartfase was van onschatbare waarde. We werken in verschillende domeinen, maar delen dezelfde technische en wetenschappelijke mindset.'
Wereldwijd voeren meer dan 900 laboratoria onderzoek uit met Neuropixels. De technologie heeft reeds geleid tot succesvolle klinische testen. De potentiële toepassingen zijn veelbelovend en variëren van diepgaand onderzoek naar hersenziekten tot het nauwkeurig plaatsen van stimulatoren bij patiënten met neurologische aandoeningen.
Voor meer informatie:
imec.be
neuropixels.org