Het tekort aan STEM-talent in Vlaanderen neem toe.
Met de lancering van STEMhub zet VLAIO (Vlaanderen - Agentschap Innoveren en Ondernemen) een belangrijke stap in het dichten van de kloof tussen vraag en aanbod van STEM-profielen.
Bedrijven krijgen via de STEMhub steun en begeleiding voor het uitwerken van initiatieven die STEM-competenties helpen ontwikkelen.
Steeds minder jongeren kiezen voor STEM
De Vlaamse industrie zoekt volop STEM-talent (Science, Technology, Engineering, Mathematics) om te werken aan uitdagingen zoals klimaatverandering, digitalisering en de circulaire economie. Maar ondanks de stijgende vraag, nemen de inschrijvingen voor STEM-richtingen in het secundair onderwijs af. Momenteel kiest slechts 36% van de studenten voor een STEM-richting, ruim onder het streefcijfer van 40%. In het hoger onderwijs haalt Vlaanderen met 20% STEM-diploma’s zelfs het EU-27 gemiddelde niet.
Rem op Vlaamse groei en innovatie
Het gebrek aan STEM-talent belemmert de groei en innovatie van de Vlaamse economie. Het nieuwe Vlaamse regeerakkoord onderschrijft het belang van meer STEM-profielen voor de Vlaamse industrie. Ook ondernemingen willen een steentje bijdragen aan het promoten van STEM-loopbanen, zowel bij jongeren als volwassenen, maar ervaren moeite om de juiste ondersteuning en initiatieven te vinden.
STEMhub, een nieuwe dienstverlening voor bedrijven
Met de STEMhub lanceert VLAIO een nieuwe, laagdrempelige dienstverlening die ondernemers inspireert, informeert en begeleidt bij het ontwikkelen van STEM-competenties.
De STEMhub geeft concrete antwoorden op vragen zoals: Hoe kunnen we samenwerken met onderwijsinstellingen? Welke organisaties kunnen helpen met STEM-projecten? Waar kunnen we terecht kunnen met opleidingsvragen? Het doel is om een bloeiend ecosysteem te creëren waarin ondernemingen, onderwijs, opleidingsorganisaties, kennisinstellingen en jeugdorganisaties samenkomen om het STEM-talent in Vlaanderen te versterken.
Samenwerking met industrie en overheid
VLAIO kijkt uit naar een vruchtbare samenwerking met zowel industrie- als overheidspartners. Deze partners spelen een cruciale rol bij het stimuleren van STEM-talent en het versterken van Vlaanderen als kennis- en innovatiecentrum.
De officiële kick-off van de STEMhub vond plaats op 15 oktober 2024 in Brussel, in aanwezigheid van directeurs van diverse overheidsinstanties en stakeholders. Samen engageerden de STEM-partners zich voor sterke groei en een innovatieve toekomst in Vlaanderen.
Foto vlnr: Ann Wurman (essencia Vlaanderen), Jolyce Demely (Agoria), Frank Beckx (VOKA), Anneleen Bettens (Fevia), Veerle Desutter (Embuild Vlaanderen ), Wim Van Goethem (Fedustria), Bart Candaele (VLAIO).